FOTO: null

Presuda nekadašnjem komandantu Glavnog štaba VRS Ratku Mladiću za ratne zločine tokom rata devedesetih godina prošlog vijeka privukla je veliku pažnju medija u regionu, ali i svijetu.

Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, a proglašen je krivim po deset od ukupno jedanaest tačaka optužnice.

"Mladić je kriv za genocid u Bosni", naslov je glavne vijesti na sajtu BBC, a udarna vijest na CNN glasi "Ratko Mladić kriv za genocid, osuđen na doživotnu robiju".

I francuski "Mond", kao i ruska "Raša tudej" objavili su informaciju o presudi Mladiću kao najvažniju vijest dana. 

Osim što su objavili presudu, pojedini svjetski mediji osvrnuli su se i na tok suđenja, posebnu pažnju posvećujući trenutku u kojem je Mladić izbačen iz sudnice. 

Poznate svjetske novinske agencije pod oznakom hitno objavile su presudu Mladiću. 

I hrvatski mediji su budno pratili izricanje presude u Hagu, te je kao glavna vijest na portalima "Index", "Jutarnji list", "Dnevnika", "Večernjeg lista"... doživotna robija Ratka Mladića uz isticanje da je on "proglašen krivim za genocid u Srebrenici". 

Crnogorski i makedonski mediji takođe su među najvažnijim vijestima objavili vijest o presudi Ratku Mladiću. 

Ratko Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. U Hagu je proglašen krivim po svim tačkama optužnice izuzev prve koja se tiče genocida u šest opština u BiH. Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, kao i za zločine protiv čovječnosti širom BiH, kršenje običaja rata, opsadu Sarajeva i druge zločine. 

Riječ je o prvostepenoj presudi, na koju će se moći žaliti i haško tužilaštvo i Mladićeva odbrana. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )