FOTO: null

Agencija za bankarstvo Republike Srpske podsjetila je na mjere koje je preduzimala prema Bobar banci Bijeljina, te da je sve informacije dostavila "Transparensi internešnelu", osim tajnih podataka koje je prema zakonu zabranjeno otkrivati.

Iz Agencije napominju da im se "Transparensi" obratio sa nekoliko zahtjeva za dostavljanje određenih informacija. 

Agencija je saopštila da je prema Bobar banci Bijeljina kontinuirano preduzimala sve mjere predviđene Zakonom o bankama Republike Srpske i odlukama Agencije za bankarstvo Republike Srpske. 

Od 31. decembra 2012. godine do danas Agencija za bankarstvo Republike Srpske izvršila je četiri kontrole u Bobar banci, te je poslije obimne kontrole naložila banci da izvrši dokapitalizaciju putem novčane uplate akcionarskog kapitala, navodi se u saopštenju. 

Agencija podsjeća i da je naloženo da ukupna potraživanja, naročito izlaganja prema licima povezanim sa bankom, obezbijedi kolateralom, da identifikuje sve grupe međusobno povezanih lica, izvrši klasifikaciju aktive izložene kreditnom riziku, te obračuna i formira dodatne rezerve. 

Naloženo je i da Nadzorni odbor banke, prilikom donošenja odluka o poslovnoj saradnji sa povezanim licima, postupa u skladu sa Zakonom o bankama Republike Srpske. 

Agencija je, navodi se u saopštenju, na osnovu činjenica utvrđenih obimnom kontrolom dodijelila banci kompozitni "rang četiri". 

U saopštenju se napominje da je Agencija za bankarstvo Republike Srpske pokrenula prekršajni postupak protiv banke i odgovornih lica, nakon čega je banka i novčano kažnjena. 

U decembru 2013. i januaru 2014. godine izvršena je dokapitalizacija banke u ukupnom iznosu od 14.876 KM. 

Poslije provedene ciljane kontrole izvršenja datih naloga sa stanjem 31. decembra 2013. godine, banci je izdato više zabrana. 

Zabranjeno je sklapanje svih pravnih poslova koji predstavljaju novo izlaganje kreditnom riziku, zatim zabranjeno je novo izlaganje kreditnom riziku prema pravnim i fizičkim licima nerezidentima, te isplata bilo kakvih bonusa članovima Uprave banke i Nadzornog odbora. 

Banci je bilo zabranjeno direktno ili indirektno ulaganje u lica povezana sa bankom. 

Banka je bila dužna da smanji sve oročene depozite i depozite po viđenju kod banaka van Republike Srpske, a bile su joj ograničene pasivne kamatne stope do visine prosječne bankarske stope u Republici Srpskoj. 

Agencija podsjeća da je u prošloj godini pokrenula i prekršajni postupak protiv Bobar banke jer nije izvršila date naloge. 

U saopštenju se ističe i da je ciljanom kontrolom sa finansijskim podacima na dan 30. septembra prošle godine utvrđen nastavak trenda pogoršanja finansijskih pokazatelja. 

Poslije svih ovih konstatacija, Agencija za bankarstvo Republike Srpske je 26. novembra prošle godine, u skladu sa zakonom, imenovala privremenog upravnika, zaključuje se u saopštenju. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )