FOTO: pixabay

Stanovništvo u svijetu je sve starije i, iako broj raste sporijim tempom, očekuje se da će 2050. godine dostići cifru od 9,7 milijardi sa sadašnjih 7,7 milijardi, saopštile su juče Ujedinjene nacije.

U najnovijem izvještaju odjeljenja UN za ekonomska i socijalna pitanja prognozira se da bi svjetska populacija mogla da dostigne vrhunac od skoro 11 milijardi do kraja ovog vijeka, prenosi Tanjug.

Direktor tog odjeljenja Džon Vilmot, međutim, ukazuje da je 2100. godina daleko i da takav ishod nije zasiguran, kao i da bi vrhunac mogao da nastupi „kasnije ili čak ranije, sa manjim ili većim brojem ljudi.

Projekcije pokazuju da će devet zemalja biti „odgovorne” za više od polovine očekivanog rasta broja stavnovnika od danas i 2050. godine, a to su: Indija, Nigerija, Pakistan, Kongo, Etiopija, Tanzanija, Indonezija, Egipat i SAD.

U podsaharskoj Africi očekuje se da će se broj stanovnika skoro udvostručiti do 2050, stoji u izvještaju, prenosi AP.

Navodi se i da stanovništvo u svijetu stari zbog očekivanog dužeg životnog vijeka i smanjenja plodnosti.

Predviđa se da će između 2019. i 2050. godine populacija biti u padu za jedan ili nešto više odsto u više od 55 zemalja ili oblasti, od kojih u 26 može doći do smanjenja za najmanje 10 odsto.

„U Kini, na primjer, procjenjuje se da će između 2019. i 2050. populacija pasti za 31,4 miliona, što je oko 2,2 odsto”, kaže se u izvještaju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )