FOTO: pixabay

Metode odgoja razlikuju se od zemlje do zemlje. Ono što je nekima normalno, drugima se može činiti čudnim ili čak nezakonitim.

Na primjer, u nekim nordijskim zemljama, uključujući Švedsku, sasvim je u redu ostaviti bebu u kolicima na hladnom zraku. Dok je njima to normalno, u drugim zemljama je zabranjeno. Štaviše, jedna Šveđanka u SAD-u je 2011. bila je suočena s optužbom za zlostavljanje djeteta nakon što je svoju bebu u kolicima ostavila ispred restorana.

Evo u čemu se sve švedski stil roditeljstva razlikuje od ostalih i koje su njegove prednosti.

Prvo, treba znati da švedski stil roditeljstva karakteriše riječ “lagom”. To znači “umjereno”, “savršeno jednostavno” ili “u ravnoteži”. Šveđani se te ideologije pridržavaju u gotovo svim aktivnostima, uključujući roditeljstvo. Roditelji u ovoj zemlji vole svoju djecu, međutim, oni takođe žele imati vrijeme za sebe.

Dopuštaju djeci da se igraju na otvorenom uprkos snijegu

Prema švedskoj izreci, ne postoji loše vrijeme, samo odjeća možda neće biti dovoljno topla. Bilo da sniježi ili je sunčano, roditelji u Švedskoj dopuštaju svojoj djeci zabavu na otvorenom, navodi HuffPost. Uprkos mogućem hladnom i lošem vremenu, djeca u vrtićima borave na otvorenom barem sat vremena u danu.

Švedska djeca pritom nose toplu odjeću, uključujući kapute, debele pantole, vunene kape i rukavice. Škole imaju sušilice za odjeću, zbog čega djeca čekaju u suvoj, toploj odjeći roditelje koji poslijepodne dolaze po njih.

Roditelji ne brane djeci da učestvuju u rizičnim aktivnostima

Švedski roditelji puštaju djecu da se bave avanturističkim aktivnostima, poput plivanja i penjanja na drveće. Dopuštaju djeci da budu pustolovna. Zanimljivo je da se zemlja može pohvaliti jednom od najnižih stopa smrtnosti djece uzrokovanih povredama na svijetu.

Muškarci su ponosni što brinu o svojoj djeci

U većini švedskih porodica muž i žena jednako dijele zadaće. Muškarci su vrlo ponosni što hrane svoju djecu, previjaju ih, preuzimaju nakon škole i još mnogo toga. Čak ćete i sto za presvlačenje za djecu pronaći u muškim toaletima, a muškarci mogu slobodno napustiti radno mjesto kako bi na primjer odveli dijete doktoru.

Prema New York Timesu, očevi u Švedskoj, kao i majke, uzimaju bolovanje da se brinu o svojim novorođenim bebama. Ovo je izvrstan način za poboljšanje zdravlja novopečenih majki. Takođe nudi brojne postporođajne pogodnosti. Roditelji u zemlji imaju čak 480 dana plaćenog odmora koje mogu podijeliti. 90 dana je neprenosiv odmor samo za očeve.

Mala djeca nemaju puno organiziranih aktivnosti

Švedski roditelji vrlo su zaštitnički nastrojeni kada je riječ o slobodnom vremenu njihove djece. Stoga ih ne žure prijaviti za razne vannastavne aktivnosti, poput sporta.

S druge strane, roditelji u mnogim drugim zemljama većinu svog vremena provode vozeći svoju djecu na časove klavira, fudbala, plivanje i drugo. U Švedskoj su roditelji opušteniji i većina djece će s vremenom odabrati jednu aktivnost koja im se sviđa.

Kraći radni dan

To je još jedna stvar koja olakšava roditeljstvo u Švedskoj.
Roditelji djece mlađe od osam godina mogu raditi šest sati dnevno, a ne osam. Zbog toga im ne nedostaje vremena za druženje s djecom.

Dječija prava

Izjava koju u Švedskoj nećete čuti je “djecu treba gledati, a ne čuti”. Švedski roditelji podstiču svoju djecu da izraze misli i ideje. Pružaju im podršku i njegu koja im je potrebna da izrastu u stabilne odrasle osobe. Zapravo je Švedska bila jedna od prvih zemalja koja je donijela UN-ovu konvenciju o pravima djeteta. Takođe je prva zabranila sve oblike fizičkog kažnjavanje djece.

Švedska je proglašena najboljom državom na svijetu po pitanju brige o djeci, a izvrsno je mjesto i za roditelje. Stil roditeljstva u zemlji stvara generacije zdrave, sretne djece, prenosi Index.hr.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )