FOTO: null

UGLJEVIK - Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić svečano je večeras otvorio 8. Međunarodni festival "Dani harmonike", čiji je generalni pokrovitelj ova podmajevička opština.

"Ponosni smo na prestižni festival, jedinstven na ovim prostorima, na ovaj poseban umjetnički događaj i jedan od najvažnijih kulturnih dešavanja po kojem je Ugljevik postao poznat i priznat u svijetu u oblasti muzičke umjetnosti", rekao je Perić. 

On je istakao da "Dani harmonike" doprinose međukulturnoj saradnji, pružajući priliku da se domaća dostignuća pokažu svijetu i da se usvoje dostignuća drugih. 

Slaviša Perić, direktor Osnovne muzičke škole "Kornelije Stanković" koja je organizator festivala, rekao je da ove godine nastupaju takmičari iz 14 zemalja. 

"Festival `Dani harmonike` postao je najmasovini na Balkanu kada je u pitanju akademska harmonika, okupili smo više od 500 takmičara, uključujući kamerne sastave i orkestre i svake godine reputacija festivala sve je značajnija u Evropi kada je u pitanju harmonika", rekao je Perić. 

Nakon svečanog otvaranja laureati prošlogodišnjeg takmičenja Dragoslav Vasiljević, ukrajinski ansmbl "Tango u troje" i ukrajinski profesor Vladimir Murza održali su koncerte pred brojnom ugljevičkom publikom. 

Murza je u obraćanju na svečanom otvaranju festivala rekao da je nivo izvođača sve veći i da su mnogi od njih na profesionalnom nivou. 

Festival je prvi put ove godine počeo u Bogatiću u Srbiji 20. aprila, koncertom ruskog umjetnika Edvarda Ahanova i učenika Osnovne muzičke škole "Kornelije Stanković", a danas i sutra su takmičarski dani.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )