FOTO: null

Volter Ilajas, poznatiji kao Volt Dizni , mnogim generacijama je ulepšao detinjstvo najlepšim bajkama koje je ekranizovao. Sa svojim bratom Rojem Diznijem, osnovao je “Produkciju Volt Dizni”, koja je danas poznata kao “The Walt Disney Company”.

Zbog toga što je odrastao u odsustvu svoje braće rodila se ljubav prema životinjama, a sklonost ka crtanju, pokazao je jako rano. Sa sedam godina već je prodavao svoje crteže. Prenosimo vam zanimljivosti o jednom od najvećih svjetskih producenata i kući Volt Dizni.

U liku Paje Patka, koji u jednoj epizodi radi u fabrici, Dizni je jasno iskristalisao svoj stav po pitanju propagande Nijemaca u Drugom svjetskom ratu. Cilj crtaća je bio da se prodaju ratne obveznice. Volt Dizni je bio zavisnik od nikotina, ali nikada nije dopuštao da se puši pred djecom. Američki filmski institut je proglasio lovca iz filma “Bambi” jednim od sto najvećih filmskih negativaca svih vremena. Majkl Daglas je pozjamio glas princu iz filma “Pepeljuga”. Omiljena animacija Volta Dizinija je bila scena u kojoj se Pepeljugina pocijepana haljina pretvara u balsku haljinu. Nakon što je Diznijeva produkcija 2009. godine predstavila javnosti animirani film “Princeza i žaba”, zabilježeno je samo u Americi 50 slučajeva djece, koja su se otrovala od salmonele, pokušavajući da poljube žabu. “Alisa u Zemlji čuda” je Dizniev film sa najviše pjesama. Originalno ime Miki Mausa bilo je miš Mortimer i vjerovatno bi nastavio tako da se zove, da se supruga Volta Diznija, Lilijan, nije umiješala i zatražila mu da promjeni ime. Ispostavilo se to kao dobra odluka, jer je upravo Miki, postao zaštitna njuška Diznijeve imperije.

“Petar Pan” je 1953. godine učestvovao na Kanskom festivalu. Prva karta ikada, za ulazak u Diznijevo carstvo, prodata je 1955. godine i koštala je 1 američki dolar. U filmu “Uspavana ljepotica” korišćena je muzika iz istoimenog baleta Petra Iljiča Čajkovskog a izvodi je Berlinski simfonijski orkestar. Prije nego što će postati posvećeni lovac na komuniste Dizni je nadgledao produkciju stotinu propagandnih ratnih filmova snimanih u periodu od 1942. do 1945. godine. Većinu ovih filmova nije vidjela regularna publika tim prije što su bili namijenjeni isključivo vojnicima. Najpoznatiji Diznijev propagandni film “Der Fuehrer's Face” u glavnoj ulozi ima Paja Patka koji teško izlazi na kraj sa stresom i komplikacijama koje u njegovom životu izaziva rat. A u filmu “Commando Duck” Paja Patak dobija ulogu akciong heroja kojem je pošlo za rukom da sam digne u vazduh japansku vojnu bazu. Poenta ovakvih ratnih propagandnih filmova bila je da se neprijatelj dehumanizuje a da se gledalac preplavi osjećajem patriotizma. “Mala Sirena” je posljednji film kompanije Dizni koji je nacrtan ručno i koji je snimljen analognom kamerom. Prvi animirani crtani film o Miki Mausu premijerno je prikazan u bioskopu u Njujorku, 1928. godine. “Ljepotica i zvijer” je prvi animirani film koji je nominovan za Oskara za najbolji film, a do 2009. godine je bio i jedini. “Disney World” na Floridi je približne veličine kao kada bismo spojili dva ostrva veličine Menhetna.

Diznijevi animatori imaju dugačku i neobičnu tradiciju da “ubacuju” najneobičnije predmete u scenografiju najljepših crtanih filmova. Tako na primjer, u crtanom klasiku iz 1977. godine “The Reducers” ilustratori su ubacili ženu u toplesu u sceni trke u Londonu. Ustvari ova neobična pojava se ne može vidjeti u realnom vremenu ali ako crtani pauzirate u pravom trenutku jasno ćete uočiti sporni frejm. Film “Kralj lavova”, prvobitno je nosio naslov “Kralj džungle” , dok neko od članova tima, koji su radili na ovom projektu, nije shvatio da lavovi ne žive u džungli. Scena stampeda gnuova u filmu “Kralj lavova” traje dva i po minuta a na njoj je pet animatora radilo dvije godine. Lik indijanske princeze Pokahontas, iz istoimenog crtanog filma, smatra se, po ocijeni kritičara, najbolje animiranim crtanim likom. Nije ni čudo, s obzirom da je na animaciji ove svojeglave i lijepe djevojke radilo čak 55 animatora. “Herkules” je sinhronizovan na mnoge jezike, a u španskoj varijanti glavnom junaku glas pozajmljuje Riki Martin. Do 2000. godine, radnicima u Diznijevim parkovima je bilo zabranjeno da puštaju bradu i brkove. Kineska vlada je dozvolila da se “Mulan” prikazuje u njihovoj zemlji, iako prihvata samo 10 filmova sa Zapada godišnje. Za snimanje “Tarzana” je potrošeno 310 miliona dolara i to je do tada bio najskuplji animirani film. Hans, Kristof, Ana i Sven iz filma “Zaleđeno kraljevstvo” dobili su ime po Hans Kristijanu Andersenu. Ako ne vjerujete, izgovorite ova imena brzo. Postoji podatak da je Adolf Hitler uživao dok je gledao “Snježanu i sedam patuljaka”.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )