FOTO: null

U svim osnovnim, srednjim i visokoškolskim ustanovama na području Semberije i Majevice danas se slavi ime prvog srpskog svetitelja, arhiepiskopa, prosvetitelja i državnika Svetog Save.

Vršilac dužnosti dekana Pedagoškog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo u Bijeljini Dalibor Stević rekao je da ovaj fakultet, zajedno sa Fakultetom poslovne ekonomije, tradicionalno slavi Svetog Savu u čiju čast je pripremljen bogat kulturno-umjetnički program. 

U okviru višečasovne manifestacije, studenti i profesori Pedagoškog fakulteta izložili su umjetničke radove, nakon čega je održana svečana akademija na kojoj je o veličini i značaju imena i djela Svetog Save besjedila profesor Jelina Đurković. 

Obilježavanje je, u prisustvu brojnih gostiju, nastavljeno tradicionalnim lomljenjem slavskog kolača, a svečanost je uveličao i hor Pedagoškog fakulteta pod dirigentskom palicom profesora Desanke Trakilović. 

Gimnazija "Filip Višnjić" priredila je prigodan svetosavski program, a slavilo je i ostalih pet bijeljinskih srednjih škola. 

Nastavnici i učenici 12 osnovnih škola u ovom dijelu Srpske pripremili su bogat duhovno-kulturni program. 

U Osnovnoj školi u Crnjelovu koja nosi ime srpskog prosvetitelja, ističu da početak tradicije proslave Svetog Save seže u davnu 1875. godinu. 

"Tada su postavljeni temelji svetosavlja koje svake godine sa mnogo entuzijazma nadograđujemo. U duhu prosvetiteljstva nastojimo vaspitavati i obrazovati svoje učenike", rekla je Srni direktor škole Dragana Kokanović. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )