FOTO: null

Kineski umetnik Aj Vejvej izjavio je da odluka proizvođača igračaka kompanije Lego da dopusti velike narudžbine kockica za političke svrhe predstavlja pobedu slobode izražavanja.

Danska kompanija Lego je prošle godina odbila narudžbinu za Ajevu izložbu u Melburnu, što je kineski umetnik nazvao "cenzurom i diskriminacijom".

Lego je odgovorio da ima višedecenijsku politiku da ne odobrava upotrebu svojih kockica u projektima s "političkom agendom". Lego je juče saopštio da više neće pitati kakve svrhe imaju projekti u kojima se koriste njegove kockice. Umesto toga, od kupaca koji građevine od kockica izlažu javno biće traženo da jasno stave do znanja da Lego ne podržava takav projekat.

Na pitanje da li je ta promena odgovor na Ajev slučaj, Lego je naveo da je postavljeno pitanje da li podržava ljudska prava i slobodu izražavanja. "Uvek smo to radili i nastavićemo to da radimo - to je srž igre s lego kockicama. Nadamo se da će nove smernice jasnije staviti do znanja za šta se zalažemo", rekao je portparol Roar Rude Trangbek.

Posle odbijanja Lega prošle godine, Ajeve pristalice iz različitih zemalja su donirali kockice. On je rekao da su rasprave na internetu o odbijanju Lega da mu proda kockice za izložbu u Melburnu izvršile pritisak na dansku kompaniju. Kineski umetnik disident je rekao da je nova politika Lega "dobar potez" i da planira da naruči mnogo kockica.

"Lego je jezik koji svako može da razume i trebalo bi da može da ih koristi shodno svojoj volji i to je sve što predstavlja sloboda izražavanja", rekao je Aj, koji je sada u Nemačkoj.

Na izložbi u Melburnu, koja je otvorena u decembru, Aj je trebalo da predstavi 20 portreta boraca za slobodu napravljenih od lego kockica, ali je umesto toga koristio slične kockice jedne kineske kompanije.

"Nema velike razlike, a cena je mnogo, mnogo niža", dodao je Aj. Aj je iskoristio prave lego kockice za portrete političkih zatvorenika i ljudi proteranih iz političkih razloga za izložbu 2014. u bivšem zatvoru Alkatraz.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )