FOTO: nezavisne.com

Kultni teniski rivalitet, "blokbaster" duel, jedan od najvećih u istoriji sporta, u nedjelju od 15 sati na "Šatrijeu" dobiće novo poglavlje.

Novak Đoković i Rafael Nadal igraju 56. put u karijeri, pa sad vidite koliko je tu poena, servisa, asova, titula, pobjeda i poraza proteklo, i nije kraj, i još će igrati, do granica iznemoglosti - to su Rafa i Nole!

Rivalitet dvojcie velikana započeo je prije 14 godina upravo na Roland Garosu kada je Novak predao meč kasnijem šampionu.

Narednih šest duela Rafa je dobio pet, pa je tada malo ko mogao da pomisli da će Srbin posle deceniju i po imati prednost u međusobnim duelima.

Poslije 55 mečeva, Novak je u vođstvu 29:26, ali Rafa ima pobjedu više u mečevima za trofej - 14:13!

Čak 27 finala odigrali su Srbin i Španac, prva četiri pripala su Nadalu, a onda je Novak, od 2011. godine, kada je očvrsnuo, stasao - uzvratio! Čak sedam uzastopnih finala sa Nadalom Novak je dobio u periodu između 2011. i 2012. godine, potvrdio klasu i tada je "zvanično" svjetskim tenisom počeo da vlada trijumvirat.

Novak je Rafu "tukao" u Indijan Velsu, Majamiju dva puta, Rimu dva puta, Madridu, US Openu, Monte Karlu, Australijen Openu, u finalu završnog Mastersa, Vimbldonu, ATP Kupu i Pekingu, dok je Španac pobjeđivao srpskog asa u finalima Indijan Velsa, Kvinsa, Monte Karla dva puta, Rima tri puta, US Opena dva puta, Rolan Garosa tri puta, Pekinga, Dohe, Australijen Opena.

Naravno, u Novakovom i Nadalovom fokusu možda će ispred svega biti svijest o tome da će pobjedom u ovom finalu biti na korak od istorije na vječnoj listi Grend Slem šampiona, gdje je i dalje u vođstvu Rodžer Federer - čini se, ne još dugo.

Španac bi u slučaju pobjede ušao u egal sa Švajcarcem sa 20 osvojenih pehara sa turnira "velike četvorke", dok bi Novak prišao Rafi na samo jedan trofej zaostatka, dva od legendarnog Švajcarca...

Samo će taj podatak biti ogroman motiv za obojicu, jer su im vrata istorije tenisa širom otvorena. Federera nema već dugo u priči oko titula, mlađe snage nisu dovoljno dorasle izazovu, a Nole i Rafa su otud svjesni kakva im se prilika pruža da budu najbolji svih vremena.

Novak ima još jedan dodatni motiv: ukoliko pobijedi danas, postaće prvi tensier u istoriji sa najmanje dva Grend Slema za pojasem.

Naravno, nije zanemarljiv ni finansijski aspekt finala, mada je Srbinu i Špancu, koji su odavno obezbijedili narednih pet pokoljenja, potpuno nebitan taj dio priče.

Pobjedniku velikog finala pripašće ček na 1.6 miliona evra, a poraženom upola manja suma - 850.000 evra.

Što se tiče bodovanja, Novak pobjedom može da zaradi 800 bodova više (plasmanom u finale dobija 480 više, jer je prošli put ispao u polufinalu), a Nadal ne može da dobije bodove svakako, ostaje na istom, jer je aktuelni šampion.

Kladionice su naklonjene "Kralju šljake", očekivano.

Zbog istorije koju ima u Parizu, čak 12 trofeja i samo dva poraza, favorit je naravno Rafael Nadal, kladionice za njegov trijumf nude kvotu 1,69, dok je na pobjedu Novaka Đokovića, koji juri 18. Grend slem u karijeri, kvota 2,23.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )