FOTO: null

Zaduženost građana Republike Srpske je u porastu. Naime, svaki stanovnik Republike Srpske bio je na kraju prošle godine zadužan u iznosu od čak 1.955 KM

Zabrinjavajuće je što su krediti građana u bankarskom sektoru u Republike Srpske u porastu.

U odnosu na kraj 2013. godine zaduženost svakog građanina u Republici Srpskoj povećana je za 105 KM, kada je iznosila 1.850 KM, potvrđuje se u Izvještaju o stanju u bankarskom sistemu Republike Srpske za 2014. godinu.

Na nivou bankarskog sistema Republike Srpske ukupni krediti stanovništvu na kraju 2014. godine iznosili su dvije milijarde i 594,7 miliona KM.

Za prosječnu zaduženost po stanovniku Republike Srpske korišteni su rezultati popisa stanovništva u BiH za 2013. godinu, prema kojima ukupan broj popisanih osoba za teritoriju Republike Srpske iznosi milion i 327 hiljada.

Kredite stanovništvu čine krediti bankarskog sektora, mikrokreditnog sektora i potraživanja po osnovu finansijskog lizinga sektora davalaca lizinga.

Krediti stanovništvu bankarskog sektora na kraju 2014. godine iznosili su dvije milijarde i 374,3 miliona KM, što iznosi oko 1.789 KM zaduženosti po stanovniku Republike Srpske, samo po tom osnovu.

Upravo su krediti građana kod banaka u najvećem porastu u odnosu na 2013., kada je iznosili 1.682 KM po stanovniku Republike Srpske.

Sektor mikrokreditnih organizacija u Republici Srpskoj plasirao je stanovništvu iznos od 214,2 miliona KM ili 161 KM po stanovniku Republike Srpske, kao i 2013. godine.

Sektor davalaca lizinga ima ukupna potraživanja od stanovništva po osnovu finansijskog lizinga u iznosu od 6,2 miliona KM ili pet KM po stanovniku Republike Srpske. U odnosu na 2013. godinu zaduženost građana po ovom osnovu manja je za dvije KM.

Izvještaju o stanju u bankarskom sistemu Republike Srpske za 2014.godinu razmatrat će na narednoj redovnoj sjednici poslanici entitetskog parlamenta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )