FOTO: jabuka.tv

Oko 17 odsto učenika srednjih škola izjasnilo se da koristi lijekove za snižavanje stresa, opuštanje mišića, napetosti ili za liječenje nesanice iz kućne apoteke, među kojima su ksalol, dijazepam i bensedin, dok je 75,5 odsto mladih probalo alkohol, navode iz Juventasa, piše Dan.

Svaki šesti srednjoškolac konzumira lijekove za smirenje ksalol, dijazepam i bensedin kako bi prevazišao probleme u školi, stresove i nasilje, pokazalo je istraživanje Nevladine organizacije Juventas u okvoru projekta “Znanjem do zdravlja”.

Istraživanje je pokazalo i da je 38,1 učenik izložen stresu svakodnevno ili nekoliko puta tokom nedjelje.

Učenici prvog, drugog i trećeg razreda ističu da je veliki problem i vršnjačko nasilje, koje se najčešće dešava u samoj ustanovi i li njenoj blizini.
Istraživanje je pokazalo da je 75,5 odsto mladih probalo nekada u svom životu alkohol, dok svaki deseti učenik aktivno konzumira neko alkoholno piće.

Psihijatar i stručnjak za zavisnike u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru Marina Roganović ističe za Dan da djeca sve češće eksperimentišu s raznim opijatima i tabletama kada dođu situaciju da zbog stresa ili psihičkih problema ne mogu da nađu rešenje.

– Nevjerovatno je da toliko djece kaže da koristi lijekove za smirenje. Kao ljekar imam obavezu da naglasim da djeca od 15 ili 16 godina koja su u fazi razvoja ne treba da uzimaju psihoaktivne supstance, jer usljed konzumiranja tih supstanci mogu intelektualno stagnirati. Svaka tableta je psihoaktivna supstanca, kao i alkohol ili droga – navodi Roganovićeva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )