FOTO: null

Čak 26 odsto uzoraka nije bilo hemijski i zdravstveno ispravno jer su u ledu pronađene bakterije kao što su ešerihija koli, pseudomonas i enterokok, a one izazivaju gastrointestinalne probleme.

Svaka četvrtka kocka leda za rashlađivanje pića u švajcarskim barovima, kantinama i restoranima ne ispunjava zakonske zdravstvene standarde i sadrži fekalne bakterije poput ešerihije, pokazalo je istraživanje koje je sprovela zadruga hemičara švajcarskih kantona (VKCS).

Rezultate hemijske analize leda iz barova širom Švajcarske, prema studiji koja će ovih dana biti i sužbeno publikovana, objavio je u nedelju list "Sontags blik".

Analiza je pokazala da 26 odsto uzetih uzoraka nije bilo hemijski i zdravstveno ispravno, jer su u ledu pronađene bakterije kao što su ešerihija koli, pseudomonas i enterokok, a oni mogu da izazovu gastrointestinalne probleme.

Predsednik zadruge švajcarskih hemičara Otmar Deflorin kaže da ti rezultati ukazuju na nehigijenske uslove rada aparata za pravljenje leda koji se često drže u podrumima, i loše održavaju i čiste, a ne na loš kvalitet vode.

Protiv odgovornih ugostitelja čiji led nije prošao na ispitu neće biti podnete prijave, zbog ocene da količine nađenih bakterija nisu ugrozile zdravlje onih koji su ih s ledom konzumirali. Međutim, tako ne misle i u jednoj od vodećih švajcarskih zadruga za zaštitu potrošača.

Bakterije su nađene u količinama koje možda nisu zdravstveno opasne za zdrave osobe, ali mogu izazvati ozbiljne bolesti kod osoba s oslabljenim imunitetom, rekla je direktorka te zadruge Sara Stalder.

Ona predlaže da švajcarski konobari i barmeni ubuduće ledenu kocku u piće stavljaju samo na izričitu želju gosta, a ne automatski i bez pitanja, kako to često rade. 

"Kad platiš hranu i piće, očekuješ da je sve savršeno higijenski ispravno", dodala je Stalderova.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )