FOTO: null

Obilježavanje 23 godine od stradanja pripadnika JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici počeće sutra služenjem parastosa u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima u Istočnom Novom Sarajevu, a potom je predviđen odlazak u federalno Sarajevo i mirna

Program obilježavanja počeće u 9.30 služenjem parastosa u crkvi u Miljevićima, dok je u 10 časova predviđen polazak autobusa za federalno Sarajevo.

U 10.30 u Sarajevu će biti organizovana mirna šetnja sa prisluženim svijećama i cvijećem bivšom Dobrovoljačkom ulicom i vjerski pomen.

Obilježavanju 23 godine od zločina u Dobrovoljačkoj ulici, gdje su prvih dana maja 1992. mučki ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a 207 zarobljeno prisustvovaće, između ostalih, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, koji je na čelu Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić rekao je da na obilježavanju 23 godine od zločina u Dobrovoljačkoj ulici očekuje više učesnika nego ranijih godina.

Učesnike skupa će, osim pripadnika kantonalnog MUP-a, obezbjeđivati i pripadnici MUP-a Republike Srpske.

Obilježavanje 23 godine od zločina organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici, koja se 3. maja 1992. godine mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član /krnjeg/ Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH.

Iako je za bezbjednost mladih vojnika garantovao tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta oružanim napadom.

Prvi napad je izvršen 2. maja na Dom JNA, a sve kasarne JNA u ovom gradu bile su blokirane i pod opsadom muslimanskih paravojnih snaga, koje su im isključile struju, vodu i telefone.

Prema nacionalnom sastavu, ubijena su 32 Srbina, šest Hrvata, dva Muslimana i dva Albanca, od toga 10 oficira, 28 vojnika i četiri građanska lica koja su radila u JNA.

Tokom 2. i 3. maja 1992. godine nad pripadnicima JNA u Sarajevu počinjeni su teški zločini: napad na kolonu vojnika u Dobrovoljačkoj ulici i otimanje članova njihovih porodica, koje su paravojne mislimanske formacije koristile za ucjenjivanje i razmjenu.

Pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, "Bisera" i drugih ozloglašenih paravojnih muslimanskih jedinica otimali su djecu i supruge pripadnika JNA da bi ih potom razmjenjivali, s ciljem stvaranja atmosfere straha i panike među Srbima početkom rata u Sarajevu.

Pravosudne institucije BiH, uprkos tvrdnjama da rade na tom slučaju, ni nakon 23 godine od krvavog zločina u Dobrovoljačkoj ulici nisu učinile ništa na procesuiranju krivaca, a porodice žrtava nisu dobile odgovore na pitanja ko je naredio, a ko poubijao nedužne mladiće.

Prema brojnim svjedočenjima i presretnutim razgovorima tadašnjih muslimanskih lidera, zločin u Dobrovoljačkoj početkom maja 1992. godine nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi počinili su pripadnici Armije RBiH i Teritorijalne odbrane RBiH.

U zločinima su se posebno "istakli" pripadnici paravojnih muslimanskih falangi, kojima su komandovali osvjedočeni predratni kriminalci.

Javnost u Republici Srpskoj sve ove godine ogorčena je zbog sporosti i neefikasnog procesuiranja zločina u Doborovoljačkoj ulici, iako su u istragama najčešće pominjana imena bila: Jovan Divjak, Ejup Ganić, Jusuf Pušina, Hasan Efendić, Zaim Backović Zagi, Dragan Vikić, Jovica Berović, Emin Švrakić, Damir Dolan, Jusuf Kecman, Ibrahim Hodžić, Dževad Topić zvani Topa, Fikret Muslimović, Rešad Jusupović, kao i neizostavni Ismet Bajramović Ćelo...


U Sarajevo ide tri do pet autobusa

Predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić rekao je da je planiran odlazak sa tri do pet autobusa na obilježavanje 23 godine od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, da nije najavljen "kontramiting" i da su preduzete sve mjere za sprečavanje svake neprijatne situacije.

"Bez obzira na grafite koji su proteklih dana ispisani u Sarajevu, mi nemamo straha, već imamo potrebnu mjeru odgovornosti za bezbjednost ljudi. Zato smo preduzeli sve mjere da bismo spriječili svaku eventualnu neprijatnu situaciju, koje, nadam se, neće ni biti", naglasio je Dunjić.

On je rekao da su od MUP-a Kantona Sarajevo dobijene sve potrebne saglasnosti i da nisu dobili informaciju o najavi kontramitinga, a saobraćaj maršrutom kuda će se kretati kolona biće obustavljen.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )