FOTO: null

Na Gradskom trgu u Bijeljini sutra će biti obilježene 24 godine od formiranja Prve semberske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, u kojoj se borilo više od pet hiljada vojnika, a poginulo je 139 boraca.

Parastos poginulim pripadnicima brigrade biće služen u 10.30 časova u Crkvi Svetog Đorđa, a u 11.00 časova će ispred Centralnog spomenika poginulim borcima na Gradskom trgu biti položeni vijenci, te evocirne uspomene na ratni put brigade. 

Iz gradske Boračke organizacije u Bijeljini pozivaju građane da prisustvuju obilježavanju ovog značajnog jubileja kako za Semberiju tako i za Republiku Srpsku. 

Poštu stradalim saborcima, kao i svim poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, odaće saborci sa područja Bijeljine, porodice poginulih, predstavnici vlasti i građani. 

Iz gradske Boračke organizacije podsjećaju da je u aprilu i maju 1992. godine Prva semberska laka pješadijska brigada bila stacionirana u Brčkom, a potom je odlukom Istočno-bosanskog korpusa Vojske Republike Srpske dobila zonu odgovornosti na Majevici. 

Prvi načelnik Štaba Prva semberska laka pješadijska prigada Đoko Pajić rekao je Srni da je ova brigada učestvovala u odbrani srpskog naroda u Semberiji, na Majevici i u Posavini, kao i u slavnoj akciji "Koridor". 

Prema njegovim riječima, brigada je uspješno branila i odbranila pravac Tuzla-Lopare-Čelić, koji je bio "trn u oku" tadašnjoj takozvanoj Armiji BiH. 

"Pripadnici takozvane `Patriotske lige` i `Zelenih beretki` samo nekoliko dana prije osnivanja ove brigade u Bijeljini pokušali su da unište srpski narod. Krenuli su od Bijeljine, gdje su podigli barikade. Mi smo na početku dali značajan doprinos u deblokadi grada i razbijanju tih paravojnih formacija, spontano se formirajući u Prvu sembersku", rekao je Pajić, koji je predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja 24 godine od formiranja brigade.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )