FOTO: rts.rs

Pošto je zbog suše nivo vode na akumulaciji brane kod Mosula značajno opao, na površinu je izronila drevna palata. Na zidovima u untrašnjosti masivne građevine pronađeni su dobro sačuvani murali, koje su stručnjaci već nazvali arheološkom senzacijom.

Na tri hiljade četiri stotine godina staroj palati u koja potiče iz perioda Mitani carstva koje je obuhvatalo velike predjele Bliskog istoka, prvi put se obavljaju arheološka iskopavanja.

Crteži pronađeni u untrašnjosti palate iz Bronzanog doba već su prozvani arheloškom senzacijom, ocjenjujući ih jednim od najznačajnijih pronalazaka poslednjih decenija, piše britanski Independent.

Njemačko-kurdski arheološki tim zapčeo je iskopavanja posle dužeg perioda bez kiše i potrebe da se pusti voda iz rezervoara brane kod Mosula, kako bi se olakašale posledice suše na sjeveru Iraka.

Masivne građevina od koje su ostali zidovi visoki sedam i debljine dva metra u prvobitnom obliku imali su dodatnu izdignutu terasu sa koje je mogla da se vidi čitava dolina Tigra.

Tokom osamdesetih godina prošlog vijeka oblast oko tvrđave je potopljena po završetku izgadnje mosulske brane.

Dr Ivana Puljiz sa Univerziteta u Tubingenu kaže da je palata korišćena duže vrijeme i da se jasno mogu odrediti dvije različite faze zauzetosti građevine.

Dosad je djelimično istraženo osam prostorija u kojima su pronađene glinene tablice ispisane klinastim pismom. 

„Takođe, pronašli smo crteže na zidu svjetlih nijansi plave i crvene“, navodi Puljizova.

Kako je dodala, u drugom milenijumu prije nove ere murali su bili uobičajena odlika palata na Bliskom istoku, ali se rijetko nalaze sačuvani.

Ukazala je da je Mitani carstvo jedno od najmanje istraživanih carstava starog Bliskog istoka. „Čak ni prestonica tog carstva nije utvrđena van svake sumnje“, dodala je Puljizova.

Na svom vrhuncu, Mitani carstvo se prostiralo od istočne obale Mediterana preko dijelova današnje Sirije, Iraka i Turske. Trajalo je tokom 15. i 14. vijeka prije Hrista.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )