FOTO: null

Berba kukuruza na pojedinim parcelama u Srpskoj je počela, a prema prvim procjenama ratara, prinosi su i do četiri puta manji nego lani.

Za razliku od prošle godine kada su poljoprivrednici na parcelama bilježili rekordne prinose kukuruza od oko 14 tona po hektaru, suša je ove godine uzela danak.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković rekao je da su kombajni već ušli u njive u predjelima gdje su plića zemljišta.

- Prinosi kukuruza su veoma podbacili ove godine. Rod se procjenjuje na oko četiri tone po hektaru, a negdje i manje - rekao je Marinković.

Dodaje da se ratari nadaju da će prinosi kukuruza na parcelama gdje je primijenjena kompletna agrotehnika biti nešto bolji.

- S obzirom na to da je kukuruz ove godine dosta suv, vjerujem da ćemo imati manje količine koje će biti upućivane na dodatno sušenje. Stoga će se dio smanjenih prinosa kompenzovati kroz manje troškove sušenja - kazao je Marinković.

Poljoprivrednik iz Lijevča polja Duško Banjac kazao je da će berbu kukuruza na svojim njivama završiti za desetak dana.

- Kukuruz je najviše stradao od ove suše. Na parcelama koje nisam navodnjavao prinos je oko 300 kilograma po dunumu. Tamo gdje se navodnjavalo, ubraće se i do 1.000 kilograma - rekao je Banjac.

Dodaje da kukuruza ni izbliza neće biti dovoljno za stoku.

- I kad je godina dobra, u RS je nedovoljno površina zasijano ovom žitaricom, pa se nedostatak domaćeg kukuruza nadoknađuje onim iz uvoza - istakao je Banjac.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Ljubo Maletić rekao je da je berba kukuruza u punom jeku na semberskim poljima.

- Ima parcela na kojima se neće ubrati ni 100 kilograma kukuruza. Ostali smo bez 60 odsto roda - kazao je Maletić.

Dodaje da od oko 52.000 hektara obradivog zemljišta u Semberiji, pola je zasijano kukuruzom.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika i mljekara RS Vladimir Usorac kazao je da su suša i slab rod kukuruza već uticali na cijenu ove žitarice.

- Cijena je već skočila na 400 KM po toni, a to je posljedica krizne godine, jer je kukuruz podbacio na većem području na kojem se proizvodi, a ne samo kod nas - naglasio je Usorac.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ove godine u Srpskoj je kukuruzom zasijano 141.838 hektara.


Silaža

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković ističe da stočari imaju problem sa silažom namijenjenom za ishranu bikova i muznih grla, jer je zbog suše umanjen kvalitet.

- Suša je umanjila nutritivne vrijednosti silaže, a nema je ni količinski dovoljno, koliko bi trebalo - rekao je Marinković.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )