FOTO: infobijeljina.com

Suncokret, jedna od najvažnijih uljarica koja dobro podnosi sušu i nije zahtjevna, širi se i semberskim poljima.

Za fabriku stočne hrane u Novoj Topoli tri poljoprivrednika ove godine ugovorila su proizvodnju merkantilnog suncokreta na 20-ak hektara. Poljoprivredni inženjer Lazo Urošević, nakon penzionisanja vratio se u rodno selo Mala Obarska kod Bijeljine i odlučio da dugogodišnje iskustvo, stečeno u Sremu, primijeni na svojoj njivi.

Polovinom aprila završio je sjetvu na 160 dunuma, a par dana kasnije naglo je pala temperatura što je uz nedostatak vlage izazvalo neujednačeno nicanje.



- Uprkos tome, nadamo se dobrom prinosu. Sve što je bilo do nas, uradili smo. Sa korovima i biljnim bolestima ne bismo trebali imati problema jer smo obavili i dubinsko i površinsko prskanje - kaže Urošević za portal InfoBijeljina.  

Očekuje i bolju zaradu u odnosu na ratarske kulture jer je cijena sigurna, te već iduće godine planira da proširi proizvodnju za 200 dunuma.


- Ulaganja nisu velika niti je proizvodnja naročito zahtijevna. Ova kultura ne voli veliku vodi, naprotiv odlično podnosi sušu, tako da u ovim uslovima, klimatskih promjena, ima najstabilnije prinose. Prije nego što sam se opredijelio za ovu proizvodnju, sve sam na olovku izračunao. Suncokret je isplativiji i od pšenice i od kukuruza i po metru bi trebali imati 80 maraka – kaže Urošević. 

Inženjer poljoprivrede Gordana Gajić kaže da proizvodnja suncokreta ima niz prednosti, počev od tolerantnosti na sušu koja ne utiče na prinos, preko ugovorene cijene do plodoreda. Budući da mnogo poljoprivrednika sije kukuruz u monokulturi što je magnet za korove, suncokret je idealan predusjev.


- Na pojedinim parcelama bilo je nekih korova, poput lipice ili abutilona, a to smo uspješno riješili u korekciji posle nicanja. Sunockret je i jako tražen na tržištu jer je nezaobilazan u proizvodnji stočne hrane, tako da ko god uđe u ugovorenu proizvodnju, neće pogriješiti – kaže Gajić. 

Prema podacima Odjeljenja za poljoprivredu grada Bijeljina suncokret je ovog proljeća u Semberiji zasijan na 54 hektara. Usjevi su za sada u odličnom stanju i ukoliko vremenski uslovi posluže očekuje se prinos od 3 do 3,5 tone po hektaru.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )