FOTO: capital.ba

Okružni privredni sud Banjaluka donio je Rješenje o izvršenju kako bi firma „B&B Vučko“ mogla prinudnim putem da naplati milion maraka od Addiko banke Banjaluka, saznaje portal CAPITAL.

Da “Vučko” traži blokadu Addiko banke zbog duga od milion KM portal CAPITAL objavio je prošle sedmice.

„Sud je rješenje o izvršenju donio i isto poslao Banci nalažući da po prijemu rješenja neodložno isplati više od milion maraka duga, kamata i drugih troškova postupka i advokata“, rekao je izvor CAPITAL-a upućen u ovoj spor.

Ako Banka ne isplati dug isti će se prinudnim putem isplatiti sa računa banke, što bi značilo da banka sama sebi mora da blokira račun.

Banka na sudsko Rješenje može da uloži prigovor, a na pitanja kako će postupiti i kako će presuda i izvršenje uticati na poslovanje banke i na klijente, iz Addiko banke čekamo odgovor.

Agencija za bankarstvo tvrdi da nije nadležna
Pored obraćanja sudu, „Vučko“ se po pitanju spora sa Addiko bankom obratio i Agenciji za bankarstvo Republike Srpske sa Zahtjevom za postupanje u kojem predlaže nadzor banke.

U Agenciji na pitanje CAPITAL-a da li će postupati po Zahtjevu „Vučka“ ne odgovaraju, dok su „Vučku“ poručili da vrše stalni nadzor banaka te po potrebi preduzimaju mjere propisane zakonom u slučaju utvrđivanja nezakonitosti.

Dodali su i da Agencija ne vrši kontrolu banaka po pojedinačnim predmetima i da sporenje „Vučka“ i Addiko banke nije njihova nadležnost, već nadležnih sudova.

Podsjećamo, presudom Višeg privrednog suda u Banjoj Luci iz novembra 2019. godine potvrđena je ranija presuda Okružnog privrednog suda Banjaluka kojom je Addiko banka obavezana da „Vučku“ plati oko 1.050.000 KM.

Potraživanje „Vučka“ prema banci proizašlo je iz kredita i zbog toga što banka nije prilagodila kamatu padu vrijednosti Euribora.

Iz „Vučka“ su ranije rekli da je rok za dobrovoljno ispunjenje presude istekao, zbog čega i zahtjevaju prinudnu naplatu, dok su u Addiko banci naveli da se ne odriču odgovornosti za svoje obaveze i da iste izvršavaju u zakonskim rokovima.

Hotel „Vučko“ tužio je još 2018. godine Addiko banku za neosnovano bogaćenje, o čemu je CAPITAL pisao.

Istovremeno, Addiko banka pokrenula je ranije prodaju tog hotela kako bi naplatila svoja potraživanja, a prodaja je nekoliko puta odgađana.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )