FOTO: pixabay

U Hrvatskoj je prošle godine zabilježen najveći broj umrlih otkada se prati građanska evidencija umrlih nakon Drugog svjetskog rata, rekao je profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu demograf Ivan Čipin.

Istraživanje, koje je proveo Čipin sa dvojicom kolega sa Ekonomskog fakulteta, pokazalo je da se očekivano trajanje života u Hrvatskoj smanjilo za osam mjeseci, a da je prosjek srušio veći broj umrlih u 2020. godini koji se dovodi u vezu sa epidemijom virusa korona.
 
– Očekivano trajanje života u 2019. godini bilo je 78,5 godina – 75,4 za muškarce i 81,6 za žene, a sada je sve smanjeno za sedam do osam mjeseci – rekao je Čipin za HRT.
 
On kaže da je prošle godine evidentirana najveća stopa mortaliteta, negdje 14 promila, te da je taj “višak mortaliteta” ostvaren u zadnja dva-tri mjeseca 2020. godine.
 
Prema preliminarnim procjenama, u Hrvatskoj je prošle godine preminulo 56.677 osoba.
 
– Taj višak u nekom prosječnom periodu zadnjih pet godina je za otprilike 10 odsto, što je na godišnjem nivou veliki skok – ocjenjuje Čipin.
 
On kaže da su za proračune koristili mjeru – višak mortaliteta, koji stavlja u odnos broj umrlih u nekom periodu sa prosječnim brojem umrlih u normalnom periodu.
 
– Imamo dva efekta na mortalitet – prerana smrt, a drugo da je zaraza virusom ubrzala smrt onih koji su bili pred kraje života. Ne znamo koliko ima jednih, a koliko drugih. Trenutno možemo dati procjene da je kovid-19 u 2020. bio četvrti uzrok smrti, a kod muškaraca treći – rekao je Čipin.
 
On je dodao da je kovid-19 najviše pogodio muškarce u ranim 70-tim godina i žene u kasnim 70-tim.
 
Čipin kaže da je u januaru ove godine zabilježen pad rođenih od 10 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.  
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )