FOTO: pixabay

Kriza nastaje zato što jedna osoba želi da se mijenja, odnosno učini partnerski odnos još boljim, a druga strana to ne želi

Kada razmišljamo o preprekama koje stoje na putu jednoj vezi, pomislićemo na stres, posao, lošu komunikaciju, a nerijetko i na treću osobu. Postoji, ipak, jedna stvar koja nam neće pasti na pamet, a veoma je važna u stvaranju kvalitetnog partnerskog odnosa. Riječ je o promjenama.

Psiholog Olivera Stojšić ističe da je zajednički naziv svim partnerskim problemima - otpor prema promjeni, odnosno razvoju.

- Kriza nastaje zato što jedna osoba želi da se mijenja, odnosno učini partnerski odnos još boljim, a druga strana to ne želi. Iako svakako osoba ima pravo na sopstveni tempo razvoja, ipak je dobro znati da je promjena prirodni proces i da će se neminovno dogoditi. Promjena podrazumijeva rad na sebi, ali ona ne utiče samo na onog partnera koji se mijenja, već i na sve ljude koji su međusobno bliski. Ponekad partneri pozitivno reaguju na promjene, a drugi put promjena ne ide u smijeru koji bi drugom partneru bio prihvatljiv - ocjenjuje Stojšićeva.

Upravo to se dogodi parovima koji kažu da su im se putevi razišli. Čak i kad su na početku imali iste snove i ciljeve, nerijetko se dogodi da se tokom godina zajedničkog života jedan partner promijeni i poželi nešto drugo, dok drugi i dalje ostaje na istoj tački.

- Potrebno je da partneri slušaju jedni druge kada izražavaju svoje potrebe. Sve je moguće ako postoji volja i ništa nije moguće ako ona ne postoji. Nema tog "partnerskog horoskopa" koji može biti srećan ako partneri svjesno ne rade na kreiranju partnerstva. Ako partneri doživljavaju partnerstvo kao mogućnost ličnog razvoja, tada se pred njima otvara put ispunjenja čije granice određuju oni sami, a ne sudbina - zaključuje naša sagovornica.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )