FOTO: Glas Srpske

Hapšenje Zeničanina Adisa Abaza u Njemačkoj, koji je prošle godine pobjegao iz BiH iako je protiv njega podignuta optužnica za trgovinu narkoticima, još jednom otkrilo boljku pravosuđa BiH.


I posljednji izvještaj Suda BiH za prošlu godinu pokazao je da se pred ovom institucijom u fazi optužbe i glavnog pretresa nalazi oko 50 otvorenih predmeta u kojima su osobe nedostupne. To znači da im se ne može ni suditi jer su u bijegu. Mnogi od njih su i pravosnažni osuđenici, piše Avaz.

“Sve je ovo otežavajuća okolnost za efikasan rad”, navodi se u izvještaju ove pravosudne institucije.

Najveći broj bjegunaca pred pravosuđem je za ratni zločin, ali i organizirovani kriminal i korupciju. Mnogi od bjegunaca završili su i na crvenim Interpolovim potjernicama.

Među njima je i Nedžad Herenda zvani Brko, bivši pripadnik zloglasne jedinice „Ševe”, koji je među osumnjičenima za ratne zločine u sarajevskom Velikom parku.

Prije nekoliko dana je uhapšen i izručen BiH bjegunac Ramo Brkić, nekadašnji policijski komesar USK, osuđen pravosnažno na 11 godina zatvora. Ali, i dalje je u bijegu njegov saradnik Senad Šabić zvani Šabo.

Među poznatijim osobama je i Amar Šljivo, bivši specijalac Federalne uprave policije, koji je osuđen na dvije godina zatvora zbog neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom u predmetu „Beneludž”. I dalje se traga za Davorom Elezom, bratom Darka Eleza. Potjernica za njim raspisana je 2016. godine zbog organizovanog kriminala u predmetu „Lutka”.

Gdje je ljepotica Slobodanka?

Među bjeguncima je i bivša misica fotogeničnosti BiH i „Plejboj” zečica Slobodanka Tešić. Ona je pobjegla nakon pravosnažnosti presude zbog saučesništva u pokušaju ubistva Đorđa Ždrale u Istočnom Sarajevu.

Osuđena je na dvije i po godine, ali prije izricanja presude 2015. pobjegla je u Srbiju.

Puna lista ISIL-ovaca, vratio se samo Ibro

U bijegu je i više od 25 pripadnika vehabijskog pokreta u BiH zbog povezanosti s Islamskom državom. Među njima je i Alija Keserović, čoban osuđenog vođe vehabija u BiH Bilala Bosnića. Keserović se nalazi u zarobljeništvu u Siriji i očekuje se njegovo izručenje, kao i Hamza Labidi, posinak uhapšenog vehabije Emira Ališića.

Interpol godinama traga i za vehabijama Ramom Grahovićem, Ibrom Ćufurovićem, koji je prije dva mjeseca izručen BiH. Ali i Edinom Pečenkovićem, Sulejmanom Mešanovićem, Senadom Kasupovićem, državljaninom Saudijske Arabije i BiH Ahmedom Zuharijem, Amirom Džinićem, Edinom Alijevim, Samidom Cicvarom, Naserom Arnautom, Adnanom Hodžićem.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )