FOTO: infobijeljina.com

Pripadnici Policijske stanice Lopare održali su za učenike prvih i drugih razreda Srednjoškolskog centra “Vuk Karadžić” u Loparama predavanje o vršnjačkom nasilju.

Ova, kao i druge aktivnosti policije u zajednici, imaju za cilj unapređenje saradnje sa građanima. Mladi ljudi znaju da je vršnjačko nasilje pojava koja se dešava, ali moraju biti svjesni i koju prekršajnu i krivičnu odgovornost ona nosi. Prevencija je zato jako važna, istaknuto je na predavanju.

Mladi su svjesni da je vršnjačko nasilje pojava koju je teško iskorijeniti. Učenik drugog razreda loparske gimnazije Aleksandar Mitrović  kaže da su đaci oni koji prvi primijete da li je neko žrtva vršnjačkog nasilja, ili je počinilac. 

 

- Ne smijemo zatvarati oči i praviti se da to ne vidimo. Važno je odmah prijaviti nadležnima kako bi blagovremeno reagovali i spriječili ozbiljnije probleme – savjetuje Aleksandar svoje vršnjake. 

Direktor loparske srednje škole Boro Stanić podsjetio je da i ova, kao i svaka druga škola, ima stručni tim koji  je vrlo važan mehanizam u identifikaciji problema, kao što su depresija, anksioznost i vršnjačko nasilje. 



- Imamo nulti prag tolerancije na nasilje. Na časovima se priča o ovoj temi, nastojimo da đacima ulijemo povjerenje u institucije tako da budu svjesni da reakcija nadležnih neće izostati – rekao je Stanić za portal InfoBijeljina. 

Vršnjačko nasilje, nažalost, sve je učestalije u našem društvu. Češće je vršnjačko nasilje kod dječaka, dok kad se radi o djevojčicama ono je mnogo perfidnije, brutalnije i eksplicitnije, upozoravaju i stručnjaci. 

Psiholog Svjetlana Cvjetinović kaže da se najčešće radi o djeci koja su na završetku osnovnog i početku srednjoškolskog obrazovanja, kada mijenjaju sredinu pa se u potrazi za novim društvom ili prijateljima priklanjaju pojedincima ili grupama koji manipulišu njima.  



- Uzrok vršnjačkog nasilja je najčešće neprilagođeno odrastanje u porodici i istraživanja pokazuju da je to dijete bilo predmet neke agresije. Angažovanjem nadležnih, policije, tužilaštva, škola i nevladinog sektora, mogu se ublažiti posljedice na mentalno zdravlje djece – dodala je Cvjetinović. 

Neophodno se više angažovati na senzibilizaciji društva za potrebe i probleme djece kao najosjetljivije kategorije, sa posebnim akcentom na problem vršnjačkog nasilja, istaknuto je ovom prilikom.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )