FOTO: Semberija info

Treći Međunarodni šahovski festival ,,Slovensko bratstvo'' otvoren je u Banji Dvorovi, a tokom tri dana takmičarskog programa više od pedeset učesnika starosti do 20 godina moći će da odmjeri snage sa gostima iz Srbije, Hrvatske, Federacije BiH i Rusije.

 Predsjednik Šahovskog saveza Republike Srpske Vaso Bojanić rekao je za ,,Semberske novine'' da je bilo problema tokom organizacije Festivala, da su neki učesnici odustali od dolaska, ali da će u Dvorovima ipak biti priređene odlične šahovske partije.
 
,,Tokom tri dana biće održani rejtingovani i nerejtingovani turniri, a činjenica da imamo više od pedeset učesnika, pokazuje da će svaki takmičarski dan biti zanimljiv'', naveo je Bojanić, koji je i direktor ovog šahovskog festivala.
 
Međunarodni šahovski sudija Vlado Stojanović istakao je da su na Festivalu trebali da učestvuju gosti iz Moskve, ali da je dolazak otkazan zbog nepovoljnih turističkih aranžmana.
 
,,Šahovski festival podrazumijeva karavan – održavanje turnira i u drugim gradovima, a ove godine je trebalo da bude održan, osim u Bijeljini, u Tesliću i Banjaluci. Međutim, zbog finansijskih problema i nekih nesuglasica, biće održan samo u Dvorovima. Gostima iz Moskve nisu odgovarale cijene smještaja u hotelima koje je predložila Turistička organizacija RS, pa su otkazali odlazak, ali ipak zahvaljujem predsjednici Srpske Željki Cvijanović i Ministarstvu za sport što su podržali organizaciju turnira'', naglasio je Stojanović.
 
On je dodao da je Banja Dvorovi ponudila prihvatljiv aranžman za goste, koji će u Bijeljini boraviti četiri dana, do 5. jula.
 
,,Ovdje su nam gosti iz Sankt Peterburga, sa gospodinom Bikovim. Oni su nas posjetili i 2017. godine. Takmičari će igrati rejtingovani turnir u devet kola, tempo igre petnaest minuta, a biće održani i nerejtingovani turniri. Drugi dan Festivala igraće se 'blic', a planirali smo i prijateljske mečeve između predstavnika različitih zemalja'', kaže Stojanović.
 
 
On je rekao da su Semberija, Majevica, Posavina i Birač regije koje imaju ubjedljivo najbolje šahiste u Bosni i Hercegovini.
 
,,Djeca iz Šahovskog kluba 'Svetislav Gligorić', zatim iz ŠK ,,Dvorovi'', ŠK ,,Sveti Georgije'', te iz Obudovca i Brčkog, dominantni su, a ovaj šahovski festival značiće mnogo za njihov dalji profesionalni razvoj'', naveo je Stojanović.
 
Predrag Tomin iz Šah kluba ,,Aljehin'' iz Pančeva istakao je da je ovaj klub prije mjesec dana ugostio šahiste iz Bijeljine i da su sada došli u uzvratnu posjetu.
 
,,Rad sa decom nas je zbližio. Došli smo iz Pančeva sa desetak takmičara i podržavamo svaki turnir na kojem se pruža šansa mladima. Šah kao sport je skrajnut sa scene pored popularnih sportova kao što su košarka, fudbal, tenis, ali ovakve manifestacije mu daju mogućnost da opstane'', naglasio je Tomin.
 
Mehlimana Babović došla je u Bijeljinu iz ŠK ,,Sloboda'' Tuzla, ima 12 godina i pohađa šesti razred osnovne škole.
 
,,Nadam se da ću postići što bolje rezultate i da ću se kući vratiti sa peharom. Do sada sam bila prva na federalnim i državnim takmičenjima'', rekla je Babovićeva.
 
Anastasija Stankić iz Bijeljine članica je ŠK ,,Svetozar Gligorić'', a od ovog šahovskog festivala očekuje prije svega lijepo druženje.
 
,,Do sada sam bila prvak Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, a učestvovala sam i na evropskim prvenstvima'', dodala je Stankićeva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )