FOTO: null

Područje BiH izloženo je uticaju vjetrova koji imaju orkansku snagu i koji će se sve češće u narednom periodu dešavati, upozoravaju stručnjaci.

- Ovo će se u budućnosti dešavati sve češće i češće. Možemo očekivati mala tornada, kakvi su nedavno zabeleženi u Gradišci. Za ovo možemo kriviti klimatske promjene, promjenu energetskog bilansa u atmosferi, kao i naš geografski položaj. Udari vjetrova mogu biti i jači nego što su sada zabeleženi, pogotovo u mestima više nadmorske visine - rekao je za Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci i član Klimatskog ekspertskog tima, pišu Nezavisne.

Prema riječima meteorologa Nebojše Kuštrinovića, do sada su urađena dva nacionalna klimatska izveštaja u kojima je navedeno da će doći do pojačanja intenziteta vjetrova na ovom području, što potvrđuju i tri mala tornada koja su proteklih godina pogodila Prijedor, Maglajane i Popovo polje.

Vanredno stanje u Vlasenici: Snažan vjetar oštetio oko 5.000 objekata, nema povređenih

- Vjetar sa olujnim udarima će tokom jutra jenjavati, biće slab do umjeren, uglavnom severnih smijerova - izjavio je juče Igor Kovačić, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

On napominje da će trenutna fronta donijeti i obilnije padavine, oko 20 do 30 litara po metru kvadratnom.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )