FOTO: null

Za nešto više od mjesec dana, tačnije 30. juna na snagu će stupiti Sporazum o sniženju cijena rominga u javnim mobilnim mrežama, potpisan između Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Makedonije.

To znači da će pozivi i SMS poruke koje građani BiH budu upućivali ili primali u navedenim zemljama biti višestruko jeftiniji.

Takođe, građani koji putuju u neku od zemalja potpisnica neće morati gasiti telefone kako bi izbjegli papreno visoke račune plaćajući uslugu telefoniranja domaćem operateru.

Kako nam je rečeno u Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) BiH, plan je da sporazum bude realizovan u tri faze, kojima će cijene rominga biti svedene na one koje važe u Evropskoj uniji.

Na osnovu toga u prvoj fazi dogovorene su i maksimalne cijene prema kojima će odlazni pozivi biti naplaćivani 0,29 evra po minuti, dolazni 0,08 evra, SMS poruke 0,09 evra, a prenos podataka 0,70 evra po megabajtu.

"Maloprodajne cijene odlaznih poziva prema BiH prema odluci iznose 0,567 KM po minuti, što predstavlja smanjenje od 72 odsto u odnosu na važeću prosječnu cijenu. Maloprodajne cijene dolaznih poziva prema odluci iznose 0,156 KM po minutu, što predstavlja smanjenje od 84 odsto u odnosu na važeću prosječnu cijenu", kažu u RAK-u.

Kada je maloprodajna cijena SMS-a u pitanju, prema ovoj odluci ona će sada koštati 0,176 KM po poruci, što je smanjenje od oko 53 odsto u odnosu na važeće cijene.

"Maloprodajna cijena za uslugu prenosa podataka prema odluci iznosi 1,369 KM po megabajtu, što predstavlja smanjenje od čak 88 odsto u odnosu na važeće cijene", kažu u RAK-u, dodajući kako je razlika između pripejd i postpejd korisnika minimalna.

Podsjećamo, Sporazum o sniženju cijena usluge rominga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama sklopljen je između ministarstava nadležnih za oblast elektronskih komunikacija BiH, Crne Gore, Republike Makedonije i Srbije krajem septembra prošle godine.

Odlazni pozivi prema BiH                     0,567 KM

Pozivi unutar zemlje u kojoj                   0,567 KM

se nalazi pretplatnik

Dolazni pozivi iz BiH                             0,156 KM

SMS poruke                                                    0,176 KM

Prenos podataka (po Mb)                    1,369 KM

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )