FOTO: null

Nakon što se Akademija filmskih umjetnosti i nauka (AMPAS) našla na udaru kritika zbog nominacija za 88. dodjelu prestižne filmske nagrade Oscar, proslavljeni filmski režiser, producent i scenarist Steven Spilberg izjavio je kako ne vjeruje da je rasizam

Spilberg, koji je i trostruki dobitnik Oskara, u intervjuu za "The Hollywood Reporter" osvrnuo se na kritike na račun Akademije, odnosno na kampanju #Oscarssowhite (Oscar je tako bijel). Spielberg je priznao kako je bio i sam iznenanđen zbog nenominovanja pojedinih filmskih ostvarenja ove godine.

"Veliki sam pobornik Oskara. Mogu reći da sam bio iznenađen kada sam vidio da pojedine osobe nisu nominovane. Bio sam iznenađen jer među nominacijama nisam vidio Idrisa Elbu. Mislim da je Idris imao najbolji performans kada je u pitanju sporedna uloga", kazao je Spilberg.

Ipak, naglasio je kako smatra da bi nedavna istorija trebala isključiti mogućnost rasizma kao objašnjenja za te propuste.

Prema njegovim riječima, potrebno je vratiti se par godina unazad kada je otkrivena glumica Lupita Nyongo, kenijsko-meksička glumica, koja je nagrađena Oskarom za sporednu ulogu u filmu "12 Years a Slave" (12 godina ropstva).

"Ne vjerujem da tamo postoji jedan urođeni i uspavani rasizam zbog određenog broja bijelih članova u akademiji. Smatram da je potrebno prestati sa optuživanjem i upiranjem prsta u Akademiju", poručio je Spilberg.

Steven Spelberg dobitnik je Oskara u kategoriji najbolja režija za filmove "[indlerova lista" (Schindlers List) i "Spašavanje vojnika Rajana" (Saving Private Ryan), te u kategoriji za najbolji film, takođe za "[indlerovu listu". Njegov film "Most špijuna" (Bridges of Spies) ove godine je nominovan za najbolji film.

Već po objavljivanju nominacija za 88. dodjelu nagrade Oskar, na društvenoj mreži Tviter pod haštagom #Oscarssowhite (Oskar je tako bijel) mogla se pročitati lavina oštrih kritika na račun ovogodišnjih nominacija i Američke akademije za filmsku umjetnost i nauku kao organizatora svečanosti.

Holivudski glumac Džordž Kluni ranije je poručio Akademiji filmskih umjetnosti i nauka (AMPAS) "da se kreće u pogrešnom pravcu", a glumac Vil Smit najavio je da neće ići na 88. dodjelu Oskara, par dana nakon što su to objavili njegova supruga Džejda Pinket Smit i režiser Spajk Li.

Svečanost dodjele Oskara biće održana 28. februara ove godine u pozorištu Dolby u Los Anđelesu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )