FOTO: Glas Srpske

Pred svršenim osnovcima iz 28 lokalnih zajednica u Srpskoj je 19 deficitarnih zanimanja koja će im obezbijediti stipendije, a osim stimulativnih 100 KM mjesečno, đaci mogu računati i na siguran posao po završetku školovanja.

S ciljem unapređenja povezanosti obrazovanja i tržišta rada Vlada RS je, na inicijativu premijera Radovana Viškovića, donijela odluku da finansijski stimuliše upis učenika u određena deficitarna zanimanja. Riječ je o stipendiji od 100 KM mjesečno, a đaci koji odaberu da se obrazuju za neko od ponuđenih deficitarnih zanimanja imaće i plaćene troškove prevoza. 

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da se svršenim osnovcima deficitarna zanimanja nude u 35 srednjih škola u 28 opština i gradova u RS.

U banjalučkim srednjim školama riječ je o zanimanjima zidar, armirač-betonirac, pekar, mesar, bravar-zavarivač, te tehničar modelar obućar. Zanimanje bravar-zavarivač je deficitarno i u srednjim stručnim školama u Čelincu, Prijedoru, Kozarskoj Dubici, Doboju, Petrovu, Brodu, Derventi, Šamcu, Bijeljini, Loparama, Zvorniku, Šekovićima, Milićima, Bratuncu, Rudom, Gacku, Nevesinju i Bileći.

- Zanimanje električar-elektroinstalater deficitarno je u Mrkonjić Gradu, Novom Gradu, Doboju i Trebinju, alatničar i pekar u Prijedoru, a rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina u Tesliću i Trebinju. Biće stimulisano i školovanje za kuvara u Tesliću, modnog obućara u Derventi, mehaničara grijne i rashladne tehnike u Vukosavlju i Trebinju, te modnog krojača i modnog galanteriste u Palama - rekli su u resornom ministarstvu i dodali da na stipendiju mogu računati i đaci koji se budu školovali za rasadničara u Foči, prehrambenog prerađivača u Srebrenici, te obrađivača metala rezanjem u Bratuncu i Derventi.

Direktor banjalučke Poljoprivredne škole Bojan Bakal kaže da na tržištu rada godinama postoji ogromna potreba za pekarima i mesarima, ali da mladi nisu bili zainteresovani uprkos sigurnom poslu i solidnim platama. 

- Očekujemo da ove godine situacija bude drugačija. Plan je da upišemo po jedno odjeljenje mesara i pekara, tako da mjesta ima za 48 đaka. Oni koji odluče da se školuju za ta dva deficitarna zanimanja, pored stipendije Vlade, mogu računati i na mjesečnu zaradu do 400 KM obavljajući praktičnu nastavu kod poslodavca. Po završetku školovanja čekaće ih siguran posao - kaže Bakal.

Srednjoškolski centar Pale planira da upiše kombinovano odjeljenje sa dva deficitarna zanimanja, modni krojač i modni galanterista.

- Na taj potez smo se odlučili zbog potreba tržišta rada. Đaci će praksu obavljati u lokalnom preduzeću koje nam je ponudilo pogodnosti za sve učenike u vidu stipendija od 50 KM. Kada se tome doda i stimulacija Vlade, nadamo se velikom interesovanju učenika - rekao je vršilac dužnosti direktora Srednjoškolskog centra Pale Nedeljko Gazivoda. 

Radno mjesto nakon završetka škole očekuje i đake koji upišu smjer stolar i bravar-zavarivač u Tehničkoj školi “Mihajlo Pupin” u Bijeljini.

- Ponuda poslova za ta zanimanja je velika ne samo na području Bijeljine i okolnih gradova već i u inostranim kompanijama. Vjerujem da će to biti jak motiv svršenim osnovcima pri izboru profesije - rekao je direktor pomenute škole Milenko Maksimović. S njim se slaže i direktorica Stručne i tehničke škole u Derventi Branka Jović. U ovoj školi učenicima nude deficitarna zanimanja obrađivač metala rezanjem i bravar-zavarivač.

- Planiramo da upišemo jedno kombinovano odjeljenje od po 12 učenika u svako zanimanje. Očekujemo veći pritisak đaka jer ih čeka siguran posao po završetku školovanja - rekla je Jovićeva.

Upisni rokovi

Javnim konkursom Ministarstva prosvjete i kulture RS za upis učenika u srednje škole određena su dva upisna roka, junski od 15. do 26. juna i julski od 6. do 17. jula. U prvom upisnom roku prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje škole koji imaju 60 i više bodova je 15. i 16. juna, dok đaci koji imaju manje od 60 bodova dokumenta za upis u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole mogu predati od 22. do 24. juna. 

U julskom upisnom roku prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje  škole i srednje trogodišnje škole trajaće od 6. do 8. jula. Kandidati koji ne zadovolje uslove konkursa moći će se od 13. do 17. juna upisati na smjerove gdje bude slobodnog mjesta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )