FOTO: null

Predsjednik Asocijacije udruženja raseljenih lica, izbjeglica i povratnika u Republici Srpskoj Dušan Stevanović rekao je da su protjerani, izbjegli, raseljeni i Srbi povratnici danas najugroženija kategorija stanovništva, čije potrebe niko ne uvažava.

"Protjerani, izbjegli, raseljeni i Srbi povratnici danas nisu ničija briga, niko ih ne čuje i ne uvažava njihove potrebe", rekao je Stevanović na konferenciji za novinare na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića u Bijeljini. 

On je u ime Asocijacije izrazio protest, jer smatra da je ova kategorija stanovništva, ne svojom krivicom, zaboravljena, zanemarena i obezvrijeđena. 

"Tražimo da na jedno od ključnih mjesta u Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske, na naš prijedlog, bude postavljen protjerani Srbin", rekao je Stevanović i dodao da će "sa kandidatom iz svojih redova interesi ove populacije biti rješavani na adekvatan način". 

Stevanović kaže da je svima jasno da su protjerani Srbi u odnosu na druga dva naroda u BiH "u zaostatku u obnovi i nadoknadi porušene imovine tokom i nakon rata". 

"Muslimani i Hrvati su skoro u potpunosti riješili obnovu imovine u Srpskoj i sada se bave ostvarivanjem drugih prava - zapošljavanjem, pokretanjem biznisa, dok su u Federaciji BiH kompletna srpska naselja u ruševinama", rekao je Stevanović. 

On je naveo da Asocijacija radi na uspostavljanju pravičnosti, ravnopravnosti, reciprociteta i konstitutivnosti za sva tri naroda u cijeloj BiH. 

Stevanović je rekao da je Asocijacija danas donijela odluku da zatraži prijem kod najviših predstavnika vlasti u Republici Srpskoj. 

"Želimo da budemo partner vlasti u donošenju strategije za otklanjanje svih problema ove populacije u naredne četiri godine", rekao je Stevanović. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )