FOTO: null

Zbog izuzetno loših vremenskih prilika, poljoprivrednicima srpske preti prosjački štap. Kukuruz, pšenica, trava izgoreli, prepolovljen rod jabuka i krušaka...

Poljoprivrednici iz Republike Srpske već gotovo mesec dana gledaju u nebo i prizivaju kišu. Suša i vrelina doveli su pred uništenje sve zasejane poljoprivredne kulture u Srpskoj.

Kukuruz, pšenica, trave, voće i povrće, sve je već dobrano uništeno i ukoliko se nastavi sa vrelim danima, ratari Srpske će pretrpeti ogromne štete. Oko 10.000 domaćinstava u RS koja žive samo od poljoprivrede nalazi se pred kolapsom zbog suše. Sve, kako pričaju poljoprivrednici, podseća na 2003, kad je u RS, ali i u celoj Evropi zabeležena istorijska suša...

Vladimir Usorac, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mlekara Republike Srpske, kaže za "Novosti" da je stanje na terenu katastrofalno:

- Kukuruz je pogoreo, skoro sav. Spasla bi ga kiša, i to da je bude bar sedam dana u nizu, ali je teško to očekivati. Trava, pšenica, voće, sve je ubijeno. Mislim da već sada poljoprivrednici mogu ovu godinu da proglase katastofalnom.

Ova godina je, kaže Usorac, obećavala na početku, ali se već sada može reći da je izuzetno loša:

- Imali smo 40 noći u maju i junu sa temperaturama od sedam do osam stepeni Celzijusovih, što je bilo hladno za useve, pogotovo za kukuruz. Iako je bilo padavina u tom periodu, zbog hladnih noći, a toplih dana i temperaturnog šoka kukuruz je ostao nizak.


BROJKE

10.000 domaćinstava u RS žive od poljoprivrede

200 hektara zemljišta zasejano u Srpskoj 

7.000 hektara u RS nalazi se pod voćem

Njegova procena je da je šteta na terenu preko 200 miliona maraka i da Vlada teško može da nadoknadi ovoliku štetu.

- Mi još nismo dobili podsticaje za ovu godinu u vrednosti od 25 miliona maraka, kako onda da očekujemo veću pomoć. Poljoprivrednici će ove godine biti na prosjačkom štapu - tvrdi Usorac, dodajući da zbog suše neće biti kukuruza, kao ni trave za seno, što će se odraziti i na stoku.

- Domaćeg kvalitetnog mesa će biti veoma malo i onda će proraditi uvozni lobi, pa će građanima da se prodaje zamrznuto meso sumnjivog porekla. Sve ovo se moglo sprečiti da su na vreme urađeni sistemi navodnjavanja poljoprivrednih dobara u Srpskoj, ali nije, i sada smo osuđeni da gledamo u nebo i prizivamo kišu - kaže Usorac.


VRUĆINA BERE DUVAN

Nedostatak padavina i višednevne visoke temperature nepovoljno se odražavaju na sve ratarske kulture, pa trenutno stanje na parcelama sa sojom, kukuruzom i detelinom, gotovo ništa ne obećava... Velike vrućine su izazvale i prinudno zrenje duvana, pa je berba u Semberiji počela deset dana pre optimalnog roka. Bijeljinsko preduzeće "Duvan" koje na ovoj regiji organizuje proizvodnju i otkup duvana, ove godine ima ugovorenu proizvodnju sa 71 poljoprivrednikom na površini od 250 hektara, kao i vlastitu proizvodnju sorte "virdžinija" na 17 hektara. Duvanari na ugovorenu cenu od 3,3 marke dobiće od lokalne zajednice dodatnih 0,15 maraka, kao i podsticaj Ministarstva poljoprivrede RS, od 0,34 do 0,49 maraka po kilogramu suvog duvana.

Dobrih vesti za poljoprivrednike nema ni iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Njihova procena je da tokom jula neće biti većih padavina, jedino pokoji kratkotrajni pljusak.

Visoka temperatura će verovatno prepoloviti i rod i uzrokovati lošiji kvalitet voća, kaže predsednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović. Dojčinović je upozorio da situaciju može poboljšati samo kiša u što skorijem vremenu:

- Ako ovih dana ne bude padavina, očekujemo prepolovljen rod. Velika je suša, vlage u zemlji uopšte nema. List je već počeo da žuti, a plod je svakog dana sitniji, umesto da je krupniji.

On je istakao da ne postoje veće akumulacije vode, iako je RS bogata rekama i ima dobre uslove za navodnjavanje.

- Nemamo dovoljne količine vode, posebno u Potkozarju, gde je intenzivna voćarska proizvodnja. Imamo malo sistema za navodnjavanje, svega deset odsto. I akumulacije koje su iskopane su prazne - naveo je Dojčinović.

Voćari su se nadali, kaže on, solidnom rodu jabučastog voća, ali sada postoji strah da će izgubiti i određene sadnice.

- Što se tiče kruške, možda ćemo imati 20 odsto od kompletne proizvodnje, a i to će biti sitnog ploda. Podbacilo je 60 odsto roda šljive - rekao je Dojčinović, dodajući da je jedino breskva dobro prošla, s obzirom na to da je sazrela pre suše.


ŽEGA SMETA I POVRĆU

Visoke temperature najviše štete nanele su paprici sorte rog, takozvanoj ajvaruši, stvarajući ožegotine od sunca, tako da plod gubi vrednost i može da se koristi samo za dalju preradu, ali ne i kao filet. U ovo su se na terenu uverili gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i Milorad Krstić, vlasnik prehrambene industrije "Sava - Semberija", koji su posetili poljoprivredno gazdinstvo Mladena Mitrovića u Donjem Crnjelovu, kako bi se upoznali sa problemima uzgajivača povrća u ovom delu Semberije.

- Fabrika "Sava - Semberija" ima kapacitet da otkupi svu domaću proizvodnju povrća i da je plasira na evropsko tržište, ali je zato neophodna stabilna poljoprivredna proizvodnja i kontinuitet u isporuci sirovine - naglasio je Krstić. V. M.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )