FOTO: null

Beograd - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocijenio je večeras da Prišština odbija saradnju u istrazi sa organima Srbije sa ciljem da oteža i spriječi otkrivanje motiva, počinilaca i nalogodavaca ubistva Olivera Ivanovića.

Stefanović je rekao da je potpuno neprihvatljivo reagovanje premijera samoproglašenog Kosova Ramuša Haradinaja, kojim se odbija učešće organa Srbije u istrazi ubistva Ivanovića.

"Takvo reagovanje ključnih prištinskih institucija jasno ukazuje da tu nema želje da se ubice pronađu i kazne, niti da se istraga profesionalno obavi", rekao je Stefanović za Tanjug i dodao da bi, u suprotnom istraga morala da uključi sve istražne organe koji mogu da pomognu da se dođe do počinilaca i organizatora ubistva.

On ističe da je očigledna namjera da se pažnja javnosti usmjerava u pogrešnom pravcu i da se oteža i spriječi otkrivanje pravih motiva, kao i svih odgovornih za ubistvo.

Stefanović kaže da posebno zabrinjava do sada nezabilježena praksa da Euleks ne uzima aktivnije učešće u istražnom procesu ovako teškog krivičnog djela.

"Uprkos svim zahtevima Euleksu i UNMIK-u da uključi istražne organe Srbije u istragu, do sada smo ostali uskraćeni za bilo kakav odgovor tih međunarodnih institucija", rekao je Stefanović.

On dodaje da Srbija i dalje insistira da njeno tužilaštvo, policija i drugi državni organi budu dio istrage, jer smatra da se samo tako može doći do potpune istine i spriječiti da počinioci i njihovi nalogodavci ostanu nekažnjeni.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je večeras da odbijanje Prištine da srpski politički, pravosudni i drugi organi učestvuju u istrazi ubistva Ivanovića pokazuje da "prištinske vlasti nemaju namjeru da vode istragu na ozbiljan način".

"To pokazuje da nekome ozbiljna istraga ni ne odgovara. To je politička odluka da ne bude ozbiljne istrage iz koje verovatno proizilaze određena saznanja, namere i ciljevi koji ni malo dobro ne govore o njihovoj ulozi o svemu onome što se desilo", istakao je Đurić.

Haradinaj je potvrdio danas da je stigao zahtjev Srbije za, kako kaže, razmjenu informacija u istrazi o ubistvu Ivanovića, ali da Unmik i Euleks nisu nadležni da odobre srpskim organima učešće u istrazi tog zločina.

"Primili smo zahtjev za razmjenu informacija, što je pozitivno za nas. Ali Kosovo nije tražilo /od Srbije/ učešće u istrazi", rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare.

On je ponovio da je samo Priština nadležna da odobri učešće Beograda u istrazi.

U zajedničkoj izjavi Ministarstva pravde i MUP-a samoproglašenog Kosova navodi se da je ubistvo Ivanovića neprihvatljivo i da se ne može tolerisati, kao i da takva djela zahtijevaju hitno reagovanje.

"Ministarstvo pravde je spremno za međusobnu pravnu saradnju i pozdravlja spremnost institucija Srbije da pruže pravnu pomoć kroz razmjenu informacija koje mogu da doprinesu što bržem rješavanja slučaja, ne dovodeći u pitanje istražni postupak i ne dovodeći u pitanje i neprikosnovenu jurisdikciju Kosova u vođenju istrage", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Ministar pravde Kosova Abeljad Tahiri izjavio je ranije da Kosovo neće dozvoliti Srbiji da bude uključena u istragu smrti Ivanovića, te da će se tome baviti policija i tužilaštvo Kosova.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )