FOTO: Mondo.ba

Peter Sijarto je danas istakao da Mađarska neće učestvovati u dugoročnom planu NATO za pomoć Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Mađarska neće učestvovati u dugoročnom planu NATO-a za pomoć Ukrajini, poručio je danas šef mađarske diplomatije Peter Sijato. "Mađarska će uprkos pritisku ostati izvan lude misije NATO", rekao je on.
 
Saveznici NATO-a su se u aprilu dogovorili da započnu planiranje dugoročne vojne podrške Ukrajini u ratu protiv Rusije, kroz formiranje fonda vrijednog 100 milijardi evra. Prema tom planu, NATO bi preuzeo neke poslove koordinacije od koalicije koju predvode SAD, poznate kao Ramštajn grupa, prenosi Rojters.
 
Potparol mađarske vlade Zoltan Kovač, komentarišući inicijativu NATO-a prethodnog mjeseca, saopštio je da Budimpešta neće podržati nijedan prijedlog koji bi mogao da "približi Alijansu ratu ili je promijeni iz defanzivne u ofanzivnu koaliciju". Rojters navodi da su se odnosi Budimpešte i NATO-a pogoršali usljed mađarskog odugovlačenja ratifikacije prijedloga o pristupanju Švedske u Alijansu, što je završeno u martu, ali i zbog veza premijera Viktora Orbana sa Rusijom uprkos ratu u Ukrajini.

Američki ambasador u Budimpešti Dejvid Presman prethodno je upozorio Mađarsku o navodnoj opasnosti bliskih odnosa sa Moskvom. Takođe je rekao da će Zapad morati da ”zaštiti svoje bezbjednosne interese” ukoliko ne bude promjene u politci Budimpešte prema Moskvi.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )