FOTO: RTRS

Pravoslavni vjernici sutra proslavljaju veliki srpski praznik, Petrovdan . Mnogi ne znaju da je ovaj praznik povećen i apostolu Pavlu.

Petrovdan se uvijek praznuje 12. jula kada se završava i Petrovski post. Veliki broj običaja vezan je za Petrovdan, ali i za veče uoči ovog praznika.

Uoči Petrovdana najstariji ukućanin bere po jedan cvijet petrovca za svakog u kući. Tako namijenjene pobija ih u zemlju gdje ih niko neće ni vidjeti ni dirati. Sutradan, rano, kad ga niko ne gleda, odlazi da pogleda cvjetove. Kome od ukućana cvijet stoji pravo - biće zdrav; kome je klonuo - biće bolešljiv; kome je uvenuo - umrijeće.

Paljenje lile (velika vatra), sušene kore divlje trešnje ili breze, je stari običaj kojim se prizivalo dobro zravlje stoke i blagostanje u domaćinstvu. Pastiri, obično djeca, bi palili lilu na trgovima i onda krenuli po domaćinskim kućama, u šali preteći da će zapaliti staje i košnice ako ne dobiju dar. Domaćice bi ih odvraćale od toga nudeći sir, mlijeko i kajmak.

 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )