FOTO: Nezavisne

U vozilima, a pogotovo novijim, postoji veliki broj lampica koje vozaču mogu sugerisati na neki problem ili prikaziti određenu radnu aktivnost, a njihov cilj je da upozore na eventualne kvarove koji mogu nastati. U nastavku čitajte kako da ih prepoznate, te kada ići u servis.

Lampice na instrument tabli

Za početak, sljedeći put kada sjednete u auto, ubacite ključ u bravu ili pritisnite dugme za startovanje tako da samo date kontakt. Tada će se na instrument tabli uključiti sve kontrolne lampice koje postoje u automobilu, te obratite pažnju na simbole na njima. Evo nekoliko savjeta:
 
- Ne brinite ako se upali neka od lampica koju do sada niste vidjeli, jer je sistem najverovatnije registrovao neki problem te vas tada samo upozorava. No, ako je lampica crvene boje zaustavite se dok ne provjerite o čemu se radi.
 
- Čuvajte uputstvo ili priručnik koji ste dobili prilikom kupovine automobila, a ukoliko kupujete polovan automobil ne bi bilo loše da tražite od prodavca da vam preda ovakav priručnik ili uputstvo.
 
- Ne zanemarujte signale koje vam šalju lampice na instrument tabli, jer nikako ne bi trebalo da vozite dugo sa mnoštvom boja na instrument tabli vašeg automobila.
 
- Vrlo je važno da ne zanemarujete ovakva svjetlosna upozorenja, te se što prije obratiti stručnim licima kako bi se na vrijeme otklonio problem.
 
Takođe, pored značenja lampice, važno je znati i prepoznati osnovna značenja boje lampice.
 
Kao neke od simbola koji za većinu vozača predstavljaju misteriju, neka istraživanja navode: nizak pritisak u pneumaticima, problem sa filterom čestica kod dizela, "check engine" koji ukazuje na problem sa motorom i lampica koja upozorava na problem sa kočionim sistemom.
 
Koja upozorenja ne biste trebali ignorisati?       

Sljedeća upozorenja na instrument ploči nikako ne biste trebali ignorisati, već zaustaviti auto ili posjetiti servis. To su:
 
- Crvene lampice ukazuju na najozbiljnije kvarove i morate se zaustaviti što prije.
 
- Žute ili narandžaste su lampice upozorenja i najčešće nisu tako opasne.
 
- Zelene ili plave lampice u autu daju signal da je neka od funkcija automobila uključena – npr. duga svjetla, svjetla za maglu, tempomat i sl.
 
Ignorisanje upozorenja može dovesti do skupih popravki, pa čak i do opasnih incidenata, pa zato dobro proučite uputstvo za rukovanje automobilom i potrudite se da zapamtite najvažnije.
 
Lampice zbog kojih trebate posjetiti servis su sljedeće:
 
- Crvena lampica za zračni jastuk, jer se može dogoditi da se ne aktiviraju tokom nezgode/nesreće.
 
- Crveni ABS indikator, koji vam pokazuje da je neispravan jedan od senzora na točkovima.
 
- Žuti ili narandžasti krug s iscrtanim linijama lijevo i desno javlja da nešto nije u redu s kočnicama. U tom slučaju je obavezno zaustavljanje.
 
- Žuta ili narandžasta lampica u obliku motora - ova lampica će se upaliti ako je bilo koji sistem zakazao, pa tako problem može biti samo vlaga ili pad napona, a može biti i neki ozbiljniji problem. Savjetuje se da zaustavite auto i ugasite motor, a ako se lampica ne upali ponovo, problem je zanemariv, ali ako ostaje upaljena, posjetite servis.
 
- Crveni indikator ulja vas obavještava da u motoru nedostaje ulja, te obavezno stanite i dolijte ulje.
 
- Crvena lampica u obliku termostata sugeriše da može doći do pregrijavanja motora. I tom slučaju je potrebno zaustaviti vozilo i provjeriti rashladne tečnosti i antifriz.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )