FOTO: Facebook

Fenomenalna slika snimljena je ranije danas iznad čuvene planine Rtanj. Nad planinom sija ogroman sunčani oreol.

Ljudima nije mnogo trebalo da počnu da dijele ovu sliku na društvenim mrežama i pripisuju neobičan fenomen nadaleko poznatim mističnim pričama o planini piramidalnog oblika. Zapravo, za ovu neobičnu scenu postoji naučno objašnjenje.

Sunčev oreol, to jest, Sunčev halo potiče od grčke riječi “halos” i prestavlja optički fenomen koji nastaje kada dnevna svjetlost obasja kristale koji se nalaze u našoj atmosferi. Oreoli svjetlosti mogu da imaju više oblika, od prstenja bijele boje do lukova, pa sve do svjetlosnih tačaka na nebu.

Mnogi se vide oko Sunca ili Mjeseca mada postoje zabilježeni slučajevi da se odsjaj pokazuje na suprotnoj strani neba od nebeskog tijela o koje se svjetlost odbija.

Sunčev halo nije jedini poznat svjetlosni fenomen, postoje i stubovi svjetlosti ali i takozvana dijamanstka prašina koja formira svjetlucanje čitavog neba, često u hladnijim predjelima.

Ledeni kristali u atmosferi se ponašaju kao prizme i ogledala i u odnosu na to kako prelamaju svjetlost izgledaće i oreol koji se oko njih javlja.

Sunčev oreol je inače poznat u meteorologiji kao predznak kiše i vjeruje se da jaka kiša nastupa oko 24 sata nakon što se ukaže na nebu. Zanimljivo je i da je RHMZ upravo to i najavio i to u narednih 48 sati, a vrijeme će u pojedinim momentima biti smatrano i za opasno, prenosi Blic.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )