FOTO: N1

Iz Umjetničke galerije BiH reagovali su povodom slučaja poklanjanja ikone ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, kazavši da u Umjetničkoj galeriji već 80 ikona čeka na restauraciju. Podsjetili su da su iz fundusa ove galerije tokom rata nestala 53 umjetnička djela, od čega 46 ikona, "zbog kojih se ni javnost ni nadležne službe nikada nisu uzbudile".

"Zašto vidiš trun u oku brata svog, a brvna u oku svom ne osjećaš"...

U oku Hrista na ikoni u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine i trun i brvno nastalo ljudskim nemarom za duhovno i umjetničko ili pak odsjaj slike raspalog svijeta?

Jedna ukrajinska ikona kao trun koji je izazvao diplomatski skandal i 46 ukradenih ikona iz državnog umjetničkog fundusa kao brvno u oku zemlje Bosne i Hercegovine. 80 skoro raspalih ikona koje čekaju restauraciju.

"Željeli smo samo istaći da postoji puno većih problema kada su ikone u pitanju od te jedne koja je napravila diplomatski skandal. Ono što je naš problem od rata na ovamo je nestanak 53 umjetnička djela koja su nestala iz Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine. Problem od ove godine je ostatak kolekcije ikona iz stare umjetnosti koji je iznimno ugrožen zbog neadekvatnih uslova u depou Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine", ističe Ivana Udovičić, kustos Umjetničke galerije BiH.

Prepolovljeni lik svetog Nikole, iskrzana krila arhanđela, ugašeni sjaj svetiteljskih oreola, trulež koju smo uzdigli do nebesa - to je ono što laik može vidjeti i protumačiti na uglavnom pravoslavnim ikonama u Umjetničkoj galeriji BiH, jer u Federaciji Bosne i Hercegovine pa ni u samoj Galeriji - ne postoji stručnjak za ikone. Da ne bi i stručnjaku uskoro postali teško prepoznatljivi svetitelji sa vlagom i nebrigom oštećenih ikona, za prvu fazu restauracije potrebno je 250.000 KM.

"Na naša obraćanja resornim ministarstvima, federalnom, ministarstvu civilnih poslova, neki su odgovorili negativno, neki još nisu završili konkurse, neki se nisu ni oglasili, ali para za to još uvijek ove godine nismo dobili. Kada se konzervacija napravi treba i depo srediti jer ako opet ih tako sređene vratimo u prostor koji prokišnjava, u koji sa ulaza izlazi voda, jer pločnik ispred galerije nije dobro napravljen, opet nismo ništa napravili, duvamo u šupalj balon", pojašnjava Udovičić.

Komentar na objavu Umjetničke galerije BiH, i iskazano nezadovoljstvo, tražili smo danas od MUP-a KS, federalnog MUP-a, Ministarstva za kulturu i sport FBiH, Ministarstva spoljnih  poslova BiH, Ministarstva sigurnosti BiH... Odgovor smo dobili jedino iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

"Umjetnička galerija nije informisala Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine o navodima iz teksta na koji se pozivate. Ministarstvo, takođe, nije informisano da li je, i na koji način, Umjetnička galerija sarađivala sa nadležnim agencijama za sprovođenje zakona po ovom pitanju".

Odgovor na upit o nestalim umjetninama, dobili smo iz Interpola:

"Obavještavamo Vas da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH - NCB INTERPOL Sarajevo, postupila po službenom dopisu od strane nadležnih organa u BiH, u vezi 46 nestalih umjetničkih djela – ikona - iz Umjetničke galerije BiH, te je za istim raspisana difuzna potjernica u cilju pronalaska istih".

"Sve ono što je trebalo preduzeti u tom prvom trenutku je preduzeto, međutim u tom nekom kasnijem periodu nije se preduzimalo ništa. Došli smo da saznanja da Interpol nije objavio na svojoj listi ukradenih dijela, postoji momenat zastare prema današnjoj policiji", kaže Udovičić.

Da li će ovo što je ostalo neukradeno "u kući", jedva preživjevši rat u miru biti dokrajčeno, da li će ove svetinje progutati aždaja nemara, da li će tri ovozemaljska lika u vidu najviših funkcionera koji odlučuju o najvažnijim pitanjima države BiH staviti umjetnost i duhovnost na listu prioriteta i podstaći institucije da pronađu sredstva za restauraciju ali i počinioce krivičnih djela tj. ukradene umjetnine? Na ovim ikonama sveti Đorđe ne ubija aždaju niti je sveta trojica od tri cjelovita lika. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )