FOTO: InfoBijeljina

Počela je sezona godišnjih odmora, gužve na granicama sve su veće. Za sve koji planiraju odmor van granica Bosne i Hercegovine, korisno je da znaju pravila koja vrijede prilikom prelaska granice.

Prilikom prelaska granice dozvoljeno je ponijeti voće, povrće, slatkiše, hranu za bebe i kućne ljubimce, ali u određenim količinama.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine UIO BiH ističu da su zakoni jasni te da se ni u Bosnu i Hercegovinu mnogo lijekova ne može unijeti bez odgovarajuće medicinske dokumentacije.

“Ne mogu nositi lijekove preko granične linije, odnosno ukoliko imaju određenu terapiju, tu prije svega mislimo na lijekove koji sadrže psihoaktivnu supstancu, mogu imati lijekove uz dokumentaciju i to najduži rok do sedam dana za upotrebu”, kaže Ratko Kovačević iz UIO BiH.

Iako je od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju prošlo više od šest godina nije na odmet podsjetiti na jedinstvena carinska pravila pri nadzoru robe koje je ova zemlja dužna primjenjivati, navode u Carinskoj upravi Republike Hrvatske.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje napominju i da je putnicima dozvoljeno prenijeti 200 cigareta i određenu količinu alkohola. Putnici mlađi od 17 godina, nemaju pravo unositi ove proizvode.

Kazne za putnike koji ne poštuju zakone su i do 2.700 maraka. Prilikom ulaska i izlaska sa područja Evropske unije, putnici su obavezni da prijave carinskoj službi gotovinu i to u iznosu od 10.000 evra ili više.

Što se tiče crnogorske granice, hrana i proizvodi za ličnu upotrebu moraju biti deklarisani i u originalnoj ambalaži.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )