FOTO: null

Međunarodni sud u Hagu usvojio je zahtjev odbrane Ratka Mladića za izuzeće trojice sudija iz Apelacionog veća koje će razmatrati žalbu na prvostepenu presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti tokom rata u Bosni i Hercegovini. Šta to dalje znači za postupak i da li je izvjesno odlaganje konačne presude?

Nekoliko puta su advokati odbrane pokušali i ovih dana im je pošlo za rukom - predsjedavajući vijeća Teodor Meron i članovi Karmel Ađijus i Liu Daćun nisu više sudije koje će odlučivati o Mladićevoj konačnoj presudi zato što su učestvovale u donošenju ranijih presuda kojim su Mladiću podređeni osuđeni zbog genocida i drugih zločina u Srebrenici, u julu 1995.

Konkretno, radi se o presudama grupi oficira VRS predvođenih Vujadinom Popovićem i Ljubišom Bearom, kao i presudama Zdravku Tolimiru, Radislavu Krstiću i Vidoju Blagojeviću.

"Sudija Antoneti nije utvrdio postojanje stvarne pristranosti već je zaključio da bi određeni navodi o Mladićevoj kaznenoj odgovornosti u gore navedenom nizu presuda mogli izazvati razumnu bojazan o pristranosti", izjavila je portparolka Mehanizma za međunarodne krivične sudove Helena Egleston.

Mladićevi advokati su zadovoljni - kažu da je odluka na 252 strane i da se još nisu sasvim upoznali, ali se nadaju drugačijem epilogu u odnosu na aktuelnu presudu.

"Ovo je vrlo značajna i bitna odluka za nas, mi na nju gledamo kao na veliku pobjedu. Nadamo se da će novo izabrano vijeće da vidi svu našu argumentaciju i da prihvati našu žalbu, a na kraju i da ukine presudu protiv generala Ratka Mladića", rekao je advokat Dragan Ivetić.

Usvajanje zahtjeva odbrane brine "Majke Srebrenice" jer smatraju da bi cilj na kraju mogla da bude drugačija presuda od prvostepene.

"Mislila sam da će uskoro dovesti to do kraja. Međutim, ova smjena... Doćiće novi ljudi... Ne znam, sumnjam da ovo nije svijet ustao da spriječi presudu ratnim zločincima", kaže Kada Hotić.

Žrtve mogu da očekuju slično presudu, smatra Nevenka Tromp koja je nekada radila u Haškom trinunalu, a sada predaje na Univerzitetu u Amsterdamu. Ne vjeruje u iznenađenja - eventualno u kaznu u trajanju od 40 godina umjesto doživotnog zatvora.

"Ovakve promjene u zadnji čas nisu vrlo česte, ali se mogu dogoditi i ja smatram da to ne treba imati negativne posledice na ishod drugostepenog dijela suđenja generalu Ratku Mladiću", smatra Tromp.

Interesantno je da su trojica novih sudija u žalbenom postupku svi porijeklom iz Afrike - sa Madagaskara, Burkine Faso i Zambije. Sada im slijedi upoznavanje sa predmetom, ali u Hagu vjeruju da to neće naročito produžiti postupak - i dalje vjeruju da će drugostepena presuda biti saopštena do kraja 2020. godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )