FOTO: null

Svi koji imaju zdravstvenetegobe i prepisana im je terapija nekim lijekom treba da obrate pažnju i konsultuju se i sa svojim ljekarom u vezi sa hranom koja može da poremeti dejstvo medikamenata.

Opšte napomene u vezi s tim dao je prof. dr Janko Samardžić, klinički farmakolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, gostujući u emisiji RTS ordinacija 29. novembra 2020. godine. Dr Samardžić napominje da se ne može dati univerzalno pravilo. Teži se da formulacije lekova budu takve da hrana što manje utiče na njih. Sve više je lijekova koji se uzimaju nezavisno od obroka.

"Međutim uvek postoje lekovi koji na koje hrana drastično može da utiče. Hrana ne utiče sa aspekta bezbednosti nego na efikasnost leka, koliko će doza leka koju uzmemo zaista ući u sistemsku cirkulaciju i ostvariti efekat", objašnjava doktor.

Napominje da se pojedini antibiotici vezuju sa kalcijumom pa uz njih ne bi trebalo uzimati mlijeko i mliječneproizvode ili je potrebno napraviti pauzu od dva do tri sata.

Većina analgetika se uzima nezavisno od obroka. Ono što jeste generalni savjet, poručuje, je da kad god imate mogućnost i kada hrana ne utiče na resorpciju lijeka treba ga uzeti uz obrok jer je podnošljivost bolja.

Većinu lijekova koji imaju intenzivan metabolizam u jetri ne treba uzimati sa grejpom i đumbirom jer utiču na metabolizam u jetri i remete metabolizam.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )