FOTO: RTRS

Srpski ministri u Livanjskom kantonu zatražili su od kantonalnog premijera da se održi vanredna sjednice zbog odlaganja tekstilnog otpada iz Italije na području Drvara i Bosanskog Grahova

Zahtjev su uputili ministri Vasilija Broćeta, Miloš Bauk i Јovo Paripović, a aktuelna problematika sa otpadom bi bila jedina tačka dnevnog reda sa prijedlogom donošenja hitnih zaključaka i mjera.

Vlasnik preduzeće "Krom reciklaža" Rodoljub Dinić rekao je Srni da nije riječ o opasnom materijalu, već da je on uvezen legalno i sa dozvolom.

- Problem je jedino što je privremeno istovaren u novozakupljene hale, jer smo spriječeni sporom, i ne našom krivicom, da ga skladištimo u novoiznajmljenim halama - naveo je Dinić.

 

Zahtjev za održavanje vanredne sjednice Vlade Kantona 10

Zahtjev za održavanje vanredne sjednice Vlade Kantona 10

Zbog otpada koji se dovezen u dvoje povratničke opštine, nekoliko dana protestuju Drvarčani, što će i danas učiniti. Oni traže da otpad bude uklonjen do sutra.

Ministarstvo građevinarstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite životne sredine Livanjskog kantona ogradilo se saopštenjem od svih medijskih i drugih navoda i komentara, te poručilo je da će u vezi sa ovim problemom biti u daljem kontaktu s nadležnim inspekcijskim službama i preduzeti mjere iz svoje nadležnosti.

Iz Ministarstva su naveli da o ovom slučaju nisu zvanično kontaktirani već su o tome saznali iz medija.

Pojasnili su da je Ministarstvo izdalo dozvolu privrednom društvu "Krom reciklaža" na osnovu dostavljene dokumentacije za obavljanje poslova sakupljanja, skladištenja i reciklaže neopasnog otpada, a rješenje je osim podnosiocu zahtjeva dostavljeno i kantonalnoj Upravi za inspekcijske poslove.

Kada je riječ o javnoj raspravi, iz Ministarstva su napomenuli ona nije predviđena odredbama Zakona koji je leks specijalis u odnosu na Zakon o zaštitu okoline i druge propise, pa shodno tome nije ni provedena.

Oko 300 tona tekstilnog otpada iz Italije istovareno je u krugu nekadašnje firme "Grmeč"

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )