FOTO: InfoBijeljina

Loš hidrološki početak godine i znatno smanjenje proizvodnje u Hidroelektranama na Trebišnjici ima za posljedicu da je Republika Srpska u prvom kvartalu uvezla gotovo tri puta više vrijednu električnu energiju nego u istom periodu lani.

U prva tri mjeseca je, po podacima Zavoda za statistiku RS, uvezeno oko 13,3 miliona KM vrijedne električne energije.

Ohrabruje to što je drugi kvartal kišovitiji i da će se to odraziti na bolji rezultat hidroelektrana, ali niko ne može sa sigurnošću da kaže kada će HET početi da radi u punom kapacitetu.

Riječ je o tome da se u Dubrovniku, u Hidroelektrani u Platu 10. januara dogodila havarija u kojoj su smrtno stradala tri radnika. Od tada HE na Trebišnjici radi sa umanjenim kapacitetom, jer u dubrovačkoj hidroelektrani ima jedan agregat koji od dana havarije nije u funkciji.

HET sada proizvodi manje od trećine predviđene električne energije, a posluju u gubicima koji su dosegli cifru od oko 12 miliona maraka. Njihove zvanične informacije pokazuju da je trebalo da u tri mjeseca proizvedu 370 gigavat časova električne energije, a da je rezultat tek 137 gigavata.

– Hidroelektrane na Trebišnjici su zaista u velikom problemu. Bilo je predviđeno čak i da radnici idu na čekanje, jer nemaju posla, ali smo uspjeli nekako dogovoriti s direktorom da se to ne desi – kaže predsjednik Sindikata udruženih radnika energetike RS Slobodan Ostojić.

U HET je zaposleno oko 750 radnika.


Ostojić objašnjava da su hidroelektrane u Trebinju i Dubrovniku napravljane prije rata i da funkcionišu po sistemu spojenih posuda.
– Kvar u Dubrovniku nije nešto što se mora dugo otklanjati. Međutim, pojavile su se informacije da je pogon nakon havarije kancerogen i da niko neće da uđe – dodaje Ostojić.
Vršilac dužnosti izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske poslove Darko Milunović za Srpskainfo kaže da ima informacije da bi hidroelektrana u Dubrovniku mogla u oktobru da počne s radom, ali da ni to nije sigurno.

Osim toga, na ruku „Eelektroprivredi RS“ ne ide ni to što je u toku remont Termoelekrane „Gacko“, koji će da traje drugi i treći kvartal ove godine. Ako godina bude sušna, problem će tek da bude izražen.

– Zbog loše hidrologije, kapitalnog remonta TE Gacko, koji će trajati 90 dana, i smanjenja proizvodnje  Hidroelektrana na Trebišnjici uzrokovanog ispadanjem HE Plata, Elektroprivreda RS uvozi nedostajuće količine električne energije za potrebe domaćeg konzuma i ugovorene obaveze prema Distriktu Brčko i Nezavisnom operateru sistema – zvanično je obavještenje ERS.

Prema procjenama stručnih  služba, ERS je planirao kupovinu od oko pet miliona maraka struje za naredni  period.  Uvoz  će se, za sada, odvijati na sedmičnom nivou, a pažljivo se prate cijene kretanja električne energije na slobodnom tržištu, koje trenutno iznose oko 40 do 45  evra po megavat času.

– Gubici su djelimično ublаženi potpisivanjem ugovora između  ERS, HET i HZHB o jednakoj  raspodjeli električne energije proizvedene u protočnoj hidroelektrani (PHE) „Čapljina“ – navode u ERS.

Manji prihodi ERS
Posljedice suše i havarija na HE Platu, kao i negativni finansijski efekti kapitalnog remonta TE Gacko, prema procjenama će se odraziti na poslovanje Elektroprivrede, koja će u tekućoj godini imati za oko  25 miliona maraka manje sopstvene prihode.

Kako bi se ublažile negativne finansijske posljedice, Elektroprivreda je svim zavisnim preduzećima uputila preporuke o uštedama. Preporuke se primjenjuju od prve dekade marta, a prvi rezultati trebalo bi da budu poznati sredinom godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )