FOTO: null

Srpska kultura, pravoslavna tradicija, stari zanati, očuvanje najuniverzalnijeg pisma – ćirilice kao i rad na tradicionalnoj kućnoj radinosti samo su neke od aktivnosti koje njeguje Udrženje „Beli anđeo“ iz Dvorova, te nastoji da ih otrgne i sačuva od zab

Godinama unazad grupa žena semberskog sela Dvorovi nastoji da svojim radom, znanjem i dobrom organizovanošću pomogne ljudima u nevolji, djeluju i pripremaju  brojne humanitarne akcije i uvijek su tu kada nekome zatreba pomoć.

Odnedavno djeluju okupljene oko Udruženja žena „Beli anđeo“ čija predsjednica Radinka Todić kaže za Srnu da su planovi ovog udruženja veliki te da su počeli  gostovanjem na festivalima, poput Festivala kulturnih raznolikosti u Austriji, u dvocu Burg Perholsdorf.

  „Na ovom festivalu pod nazivom `Oživimo običaje i stare zanate` učestvovali smo, uz brojna druga udruženja iz Srpske, u radionicama , izložbenim štandovima  naših tradicionalnih rukotvorina, pripremali tradicionalana srpska slana i slatka jela, zimnie i kolače“, rekla je Todićeva i dodala da su svojim nastupom opravdali povjerenje predsjednice Srpskih asocijacija „Kosa NOE“ iz Donje Austrije Ranke Savić Čergić.

Todićeva kaže da ovo udruženje kao posebno obilježje ima svoje razboje za tkanje ćilima, tkanica...

„Najveći broj posjetilaca je zaintersaovao upravo ovaj dio predstavljanja. Ćilimi, tkanice, torbice, šalovi i odjevni predmeti tkani na razboju zainteresovali su i oduševili Austrijance, najveći broj posjetilaca“, rekla je Todićeva.

Ona je dodala da je ovo udruženje imalo priliku da promoviše i turistički potencijal Semberije i Majevice, Banju Dvorovi, Etno selo „Stanišići“, „Sem,berski salaš“, ali i manastire Svete Petke, Svetog Vasilijea Ostroškog , manastir u Tavni...

„Pečat na naše učešće svojim izložbeni radovima i predmetima na ovom festivalu dali su i Udruženje žena sa invaliditetom „Impuls“ iz BIjeljine i Udruženje žena „Jamena“ iz Jamene, Srbija.

Na festivalu su učestvovali i  predstavnici humanitarne organizacije „Duga“ iz Banjaluke, a u kulturnom dijelu Festivala nastupili su članovi KUD „Vuk Karadžić“ iz Nove Topole, KUD „Mladost“ iz Lebersdorfa,KUD „Mokranjac“ iz Beča, etno grupa „Trag“ iz Banjaluke ...

Ona je podsjetila da je Udruženje žena „Beli anđeo“ „srspkim prelom“ dalo poseban dignitet sajmu.

 

„Posebnu čar i oduševljenje posjetilaca izazvalo je naše `srpsko prelo` na kome se češljala i prela vuna i konoplja, plele čarape i nazuvci, heklalo i vezlo, pri čemu nas je sve vrijeme pratila naša stara izvorna pjesma , gusle i šargija, u izvođenju naše etno grupe“, rekla je Todićeve za Srnu, prenoseći iskustva druženja sa Srbima u dijaspori, ali i brojnim Austrijancima.

Todićeva ističe da imaju podršku  žene regije Semberije koje se rado, kako je rekla,m odazivaju na svaku poziv za aktivnosti koje Udruženje žena „Beli anđeo“ organizuje.

Pokrovitelj manifestacije bio je predsednik pokrajine Donja Austrija Ervin Prel, a iz Republike Srpske na Festivalu su bili prisutni i ministar trgovine i turizma Maida Ibrišagić Hrustić, Mladen Filipović šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji kao i druge ugledne zvanice iz Republike Srpske , Srbije i Austrije, među kojima i Martin Šuster gradonačelnik Perholsdorf .

Iz novoosnovanog Udruženja „Beli anđeo“ najvljuju da će prezentaciju Udruženja organizovati 6. decembra, te da će domaća javnost imati priliku da se `suoči` sa svim, kako ističu, ljepotama sa izvora narodne tradicije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )