FOTO: RTRS

Predstavnici Republike Srpske u Upravnom odboru Centralne banke BiH su protiv uspostavljanja jedinstvenog registra računa fizičkih lica u toj banci.

To je za RTRS potvrdio član Upravnog odbora Dragan Kulina, koji ističe da je uređivanje bankarskog sistema u ustavnoj nadležnosti Srpske i Federacije.

Zbog zahtjeva MMF-a da se unutar Centralne banke locira registar fizičkih lica, propao je kreditni aranžman. Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik rekao je da se Srpska odlučno protivi uspostavljanju jedinstvenog registra u Centralnoj banci jer je u pitanju prenos nadležnopsti.

Svaki arnažman sa MMF-om u Sarajevu pokušavaju da iskoriste za prenos nadležnosti. Prije četiri godine ta međunarodna finansijska institucija uslovljavala je kredit uspostavljanjem jedinstvenog registra računa fizičkih lica u Centralnoj banci zbog jačanja platnog sistema.

I danas to traže ali pod izgovorom da je registar potreban za borbu protiv terorizma i korupcije.

Kreditni aranžman je propao ali guverner CB Senad Softić ne odustaje od jedinstvenog registra iako takve baze već postoje u entitetima.

- Guverner Softić tvrdi da ima pravni osnov, a prije 10 dana Parlament Federacije donio je izmjene Zakona o unutrašnjem platnom prometu, kojim je propisao uspostavnje jedinstvenog računa lica u Federalnoj agenciji za informatičke usluge, identično rješenje kao što je u Republici Srpskpj. To je logično, jer su ustavne nadležnosti entiteta u uređivanju bankarskog sistema kristalno jasne i neosporne - naglašava Dragan Kulina, član UO Centralne banke BiH iz Republike Srpske.

Ipak, nedovoljno jasno, jer da jeste ne bi iz Centralne banke najavili da će odlukom, a ne zakonom nametnuti jedinstveni registar, kaže Kulina.

Pravni nonsens, da je odluka jača od zakona, pravda se Zakonom o CB BiH koji smjernicama, uputama i propisima daje zakonsku snagu.

- Moj stav i stav gospodina Božića, drugog član UO CB iz Republike Srpske, jeste da se ne može podzakonskim aktom, tj. odlukom CB, regulisatui nešto što je regulisano zakonom i ukoliko dođe do glasanja mi ćemo glasati protiv toga - 

Eventualno preglasavanje Srba u UO CB BiH koji broji ukupno pet članova, bio bi jasan signal da se žele oteti nadležnosti u bankarskom sistemu na šta Srpska neće pristati. 

- To samo govori o toj banci koja se nije drznula da za godinu dana koliko traje pandemija koja potresa svijet, ponudi bar jednu mjeru koja bi mogla da sanira probleme koje imamo. Ali su veoma uporni u tom nastojanju da obezbijede taj prenos nadležnosti. Mislim da je za nas to neprihvatljivo - istakao je Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Uspostavljanje jedinstvenog registra računa na bh. niovu donio bi "glavobolje" bankarima koji bi bili izloženi krivičnom gonjenju ukoliko bi lične podatke građana ustupali mimo nadležnih entitetskih institucija.

- Јa mislim da takva odluka ne bi bila provodiva zato što postoji Zakon u unutrašnjem platnom prometu Republike Srpske koji je propisao i kaznene odredbe za banke koje bi te podatke slale nekom drugom osim Agenciji za posredničke i informatičke usluge u Srpskoj - zaključio je Kulina.

Guverner CB Senad Softić kaže da se uspostavljanjem jedinstvenog registra računa fizičkih lica ne prenosi nadležnost niti se ograničavaju mogućnosti i pravo vođenja entitetskih registara.

Pa ako je tako, zašto po svaku cijenu želi registar na niovu BiH?

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )