FOTO: null

Po indeksu rodne ravnopravnosti, najviše zaostajemo za EU po položaju žena u oblasti rada i novca i na pretposlednjem je mestu u Evropi. Gora je samo Rumunija.

No, razlika između zarade žena i muškaraca je prisutna u svim evropskim država, s tim što je ona negde manja, a negde znatno veća u korist jačeg pola.

Po podacima Eurostata, žene u Evropskoj uniji zarađivale su u proseku 16,1 odsto manje od muškaraca, što znači da su na jedan evro koji su na sat zarađivali muškarci, žene dobijale 84 evrocenta. 

Razlika u zaradi muškaraca i žena kreće se od manje od pet odsto – u Sloveniji i na Malti, do više od 20 odsto – u Estoniji, Austriji, Češkoj, Nemačkoj i Slovačkoj. 

Podaci takođe pokazuju da žene, bez obzira na to da li imaju decu ili ne, češće rade s nepunim radnim vremenom, a razlika na tom planu u odnosu na muškarce drastično se povećava s brojem dece. 

Žene u Nemačkoj zarađuju za oko petinu manje od muškaraca, što je veća neravnoteža u primanjima od evropskog proseka, ali je taj jaz u platama manji na istoku zemlje. 

Razlika u platama između polova u Nemačkoj iznosila je prošle godine 21,6 odsto, što je ipak poboljšanje od jednog procentnog poena u odnosu na 2014, ali je još uvek iznad evropskog standarda od 16,5 odsto. U proseku, Nemice su zarađivale 16,20 evra po satu pre oporezivanja, a muškarci 20,59. 

Uz to, žene u Nemačkoj češće rade na slabo plaćenim radnim mestima ili sektorima i često sa skraćenim radnim vremenom. Međutim, broj zaposlenih žena u toj državi se poslednjih godina povećava. 

Radnice u Srbiji daleko su od svojih koleginica u mnogim evropskim državama i po ceni radnog sata i po zaradama, tako da one ne samo da imaju manje plate od muškaraca za rad na istim poslovima već ne mogu ni da sanjaju zaradu koje dobijaju žene u mnogim evropskim državama. 

Naime, ako je zarada žena u Nemačkoj, po podacima Eurostata, 16,2 evra po satu, bez oporezivanja, žene u Srbiji rade za manje od evra na sat jer je minimalna cena radnog sata 121 dinar. 

To znači da žene u Srbiji, ukoliko imaju sreće da dobijaju minimalac, dnevno zarade 968 dinara za osam sati rada. To je pak osam evra. U isto vreme, žene u Nemačkoj za osmočasovno radno vreme zarade 129 evra, odnosno 120 evra više od radnica u Srbiji.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )