FOTO: null

Propusti u prošlom tenderu za nabavku pasoških knjižica napravljeni su nakon što su pojedini zvaničnici Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) nekoliko puta komunicirali s jednim brojem firmi iz inostranstva koje su

Rekao je to "Glasu Srpske" bivši ministar civilnih poslova i aktuelni predsjedavajući Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH Sredoje Nović ističući da su te izmjene i napravljene kao plod tog lobiranja.

- Brzo će doći vrijeme kada će morati da bude objelodanjeno ko je s kim komunicirao i ko je koga nagovarao da se žali ili ne žali na tenderu. Sve u vezi sa tenderima i nabavkom pasoških knjižica postala je igra onih koji nisu na vrijeme razmišljali o tome da građani 21. marta mogu ostati bez pasoša - kaže Nović.

Propusti u procesu javnih nabavki rezultirali su rušenjem dva tendera čime je dovedena u pitanje nabavka pasoških knjižica nakon 21. marta kada ističe ugovor sa trenutnim dobavljačem "Milbauerom".

Nović kaže da je činjenica da je nova garnitura vlasti na nivou BiH preuzela IDDEEA prije dvije i po godine i da su svi dobro znali kada ističe ugovor sa "Milbauerom".

- Da su bili revnosni i odgovorni prema građanima, onda bi bilo prirodno da su prije skoro dvije godine pokrenuli pitanje izbora dobavljača. Ovdje se radi o potpunoj neodgovornosti. Svi veoma dobro znaju da tenderi na kojima mogu učestvovati međunarodne firme traju veoma dugo. To je morao da zna i novi direktor IDDEEA Edim Nesimi, jer je ranije bio tu kao zamjenik prethodnog direktora - rekao je Nović.

Kada je eskalirao problem sa nabavkom pasoša, Nesimi je podnio ostavku na direktorsku poziciju tvrdeći da je to učinio zbog zdravstvenih problema. Njegove tvrdnje pale su u vodu jer je istog momenta sam sebe imenovao za savjetnika direktora, što je raskrinkao "Glas Srpske".

Nović kaže da je besmisleno govoriti kako treba promijeniti Zakon o javnim nabavkama samo zato što je neko imao posebne namjere ili je bio potpuno nesposoban da raspiše tender na vrijeme.

- Ovakav tender je izuzetno krupna i odgovorna stvar i da zato treba dobro da razmisle svi oni koji su u tom lancu odgovornosti - istakao je Nović.

Na nedopušteno naknadno ukidanje pasoške stranice polikarbonata ukazala je i francuska firma "Džemalto" u pismu koje je prije nekoliko dana uputila predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću, ministrima spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirku Šaroviću, finansija i trezora Vjekoslavu Bevandi i civilnih poslova Adilu Osmanoviću, te IDDEEA.

- Iznenađeni smo da se usred postupka mijenjaju pravni uslovi koji utiču na tehnološke uslove za učešće na tenderu. U vezi sa izabranim tehnologijama, slike u boji u tijelu polikarbonata, ne postoji nikakvo ograničenje konkurencije, te nas čudi da se BiH odlučila za izmjene pravilnika o zaštitnim elementima obrazlažući to konkurentnošću - navedeno je u dopisu francuske firme koji je u posjedu "Glasa Srpske".

Upravo zbog žalbi "Džemalta" propala su prethodna dva tendera, a prema nezvaničnim informacijama ta firma je podnijela žalbu i na treći raspisan 20. februara. U Kancelariji za razmatranje žalbi BiH kažu da zaključno sa jučerašnjim danom još nisu primili žalbu te firme. Vršilac dužnosti direktora IDDEEA Radivoje Trbić juče nije odgovarao na telefonske pozive, a sa pomenute dvije adrese nismo dobili dogovore na pitanja u vezi sa mijenjanjem uslova tendera.

Odgovornost

Sredoje Nović kaže da je potpuno besmisleno prebacivati odgovornost za nastali problem sa pasošima na nekoga ko je taj posao obavljao ranije.

- I ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je odbacio tvrdnje da se radi o naslijeđenim problemima. Mogao bih da shvatim da je neka garnitura otišla, a druga došla prije dva mjeseca, ali je nevjerovatno ne naći rješenje za dvije i po godine, pogotovo što je postojalo jednostavno rješenje za to pitanje - rekao je Nović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )