FOTO: Srpska Info

Taman što smo se izborili sa velikim junskim poplavama širom zemlje, nove padavine ponovo prijete.

Na bujičnim vodotocima gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, Kolubare i Jadra, kao i na slivovima Lima, Ibra i Toplice danas i sutra moguća su lokalna izlivanja, najnovije je hidrološko upozorenje RHMZ.

U južnim dijelovima Srbije je na snazi crveni meteoalarm, u ostatku je narandžasti, a koliko su najavljene padavine opasne za “Telegraf” je objasnio meteorolog firme “Veder tu ambrela” Đorđe Đurić.

Kako upozorava, ponegdje može pasti lokalno i do 50, 60 litara kiše po kvadratnom metru, a što može dovesti do izlivanja rijeka koje se ulivaju u Južnu i Zapadnu Moravu.

– Biće većih količina padavina, tako da ljudi koji žive u blizini sliva Južne i Zapadne Morave i u svim slivovima u brdsko planinskim predjelima treba da budu oprezni, jer može doći do lokalnih izlivanja. Ipak su to velike količine padavina, ali nikako neće doći do izlivanja velikih rijeka – Dunava, Velike Morave – kazao je meteorolog.

Dakle, problematični su manji tokovi u slivu Južne i Zapadne Morave.

– Oni bukvalno za par sati mogu da porastu nekoliko metara i da naprave čudo – rekao je Đurić za naš portal.

U junskim poplavama oštećeno je oko 1.000 kuća, a dva života su izgubljena u izlivanju rječice Studenice.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )