FOTO: Nezavisne / Tanjug

Na Pešteru je danas završena višednevna Združena taktička vježba sa bojevim gađanjem "Vihor 2024", a predsjednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić čestitao je vojsci, načelniku Generalštaba i ministru odbrane na uspješno izvedenoj vježbi.

U vježbi je učestvovalo više od 2.000 pripadnika Vojske Srbije(VS) i oko 350 sredstava ratne tehnike.
 
Završnici Združene taktičke vežbe prisustvovali su i ministri u Vladi Srbije Miloš Vučević, Bratislav Gašić, Ivica Dačić, Nikola Selaković, Goran Vesić, Slavica Đukić Dejanović, Tomislav Momirović, Tomislav Žigmanov, Darija Kisić, Milan Krkobabić, Danica Grujičić, Đorđe Milićević, Mihailo Jovanović, Zoran Gajić, Novica Tončev.
 
Takođe, prisustvovao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, Radovan Višković, premijer RS, lideri Srba u Crnoj Gori Andrija Mandić i Milan Knežević.
 
Završnici vježbe prisustvovao je i komandant KFOR-a, general-major Ozkan Ulutaš, koji je na "Pešter" došao na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića.
 
To je prvi put da je jedan komandat KFOR-a - međunarodnih mirovnih snage pod vođstvom NATO, zasnovanih na Rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN 1244 iz 1999. godine, prisustvovao prikazu sposobnosti Vojske Srbije, navodi Tanjug.
 
Vučić je navio da će Vojska Srbije ovako izgledati i biti organizovana u budućnosti.
 
On je rekao da je zadovoljan spremnošću vojske, ali da mora još mnogo da radi, da ulaže u vojsku i namjensku industriju.
 
Vučić je istakao da su na vježbi vidjeli mnogo nove tehnike, modernizovne tenkove, više tipova dronova - od izviđačkih do dronova kamikaza, te dodao da se ulazi u snažniju proizvidu tog tipa dronova, sve tipove vazduhoplova.
 
"Na dobrom smo putu da stvorimo industriju dronova. Zadovoljan sam ukupnom spremnošću naše vojske, ali moramo još mnogo da radimo. Gotovo sve je novo u odnosu na ono što smo imali pre 10 godina i to pokazuje koliko je Srbija napredovala, koliko je uspješnija i koliko je ulagala u svoju vojsku", rekao je Vučić, prenosi Srna.
 
Dodik je izjavio da je za Srpsku značajno da Srbija ima sposobnost da očuva teritorijalni integritet, način života i obezbijedi slobodu za koju se svi zalažu.
 
Naglasio je da Srbija pokazuje sposobnost da napreduje u svim segmentima.
 
"Srbija pokazuje sposobnost da na svim poljima napreduje. Današnja vježba to potvrđuje. Opšti napredak koji Srbija pokazuje raduje i građane Srbije i sve nas u Republici Srpskoj", poručio je Dodik, prenosi Srna.
 
On je čestitao svim vojnicima i učesnicima uspješno izvedenu vježbu koja je pokazala operativnu sposobnost i visoki stepen morala.
 
Inače, na vježbi su korišćeni modernizovani radar "žirafa", dronovi "komarac", "osa","vrabac", platforma "mali Miloš".
 
Na vježbi su učestvovali tenkovi M-84 i T-72M, borbena oklopna vozila BOV OT, "Miloš", "Lazar-3", MRAP, samohodna haubica 155 mm "Nora-B52", modernizovani i digitalizovani višecijevni lanseri raketa "oganj" i vozila "hamvi".
 
Na vježbi su bili angažovani i avioni "MiG-29", modernizovani "Orao", "Super Galeb G-4", helikopteri "Mi-35M", "Mi-17", "H-145M", "Gama" i transportni avioni CASA C-295 i An-26.
 
Takođe, učestvovali su i daljinski pilotirani vazduhoplovi Ć-95, protivvazduhoplovni sistemi FK-3, PASARS i "PANCIR-S1", kao i sistemi za detekciju i ometanje bespilotnih vazduhoplova "Repelent".
 
Brigadni generala Siniša Stašević naveo je da se Združena taktička vježba izvodila po temi izvođenja napadne operacije.
 
Združenu taktičku vežbu sa bojnim gađanjem Vihor 2024. izvela je Druga brigada kopnene vojske, ojačana dijelom jedinica Vojske Srbije.
 
Vježbajuće jedinice napadnu operaciju izvele su u sadejstvu i podršku djela jedinica ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.
 
Stašević je rekao da je u tokom izvođenja vežbe mogla da se vidi borbena mogućnost i efikasnost djela naoružanja i vojne opreme koja je odnedavno u operativnoj upotrebi.
 
"Izvođenjem vežbe prikazaćemo odlučnost, uvežbanost i vatrene mogućnosti snaga Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i pretnje. Visok nivo sadejstva Združenih snaga u izvođenju složenih vatrenih zadataka i borbene mogućnosti novo uvedenog naoružanja", rekao je brigadni general, prenosi Tanjug.
 
Na početku vježbe, izviđački dronovi "Vrabac" prikupljali su podatke, a angažovane su i četiri plaforme "Mali Miloš".
 
Na vježbi je prikazano lansiranje drona samoubice "komarac" koji je pogodio  svoj cilj, sa vozila "hamvi" dejstvovala je posada sa četiri protivoklopne vođene rakete "Kornet".
 
Prikazane su mogućosti PVO sistema, uključujući FK-3, kao i modernizovani radar "Žirafa".
 
PVO sistem "Pasars" je dejstvovao po neprijateljskim dronovima, dok su sa srspke strane dejstvovali dronovi "Osa".
 
Gađano je i protivoklopnim sistemom "fagot"
 
Dejstvovali su snajperisti, modularni Oganj M-18, samohodna haubica "Nora" u verziji "Perun".
 
Vidio se i nalet helikoptera Mi-35M i Mi-17V5, iz kog su desantirale specijalne snage, kao nalet lovačkog aviona MiG-29 koji je vršio kontrolu vazdušnog prostora.
 
Bespilotna letelica Ć-95 je vršila izviđanje, a demonstrirana je operacija borbenog traganja i spašavanja oborenog pilota, helikopterima Mi-8 i H-145M.
 
Na početku vejžbe, izviđački dronovi "Vrabac" prikupljaju podatke, angažovane su i četiri plaforme "Mali Miloš".
 
Lansirani komarac samoubica "Komarac" pogodio je svoj cilj.
 
Sa vozila "Hamvi" je dejstvovala posada sa četiri protivoklopne vođene rakete "Kornet".
 
U vježbu uključeni i sistemi PVO, uključujući FK-3, kao i modernizovani radar "Žirafa". PVO sistem "Pasars" je dejstvovao po neprijateljskim dronovima, dok su sa srpske strane dejstvovali dronovi "Osa".
 
Dejstvovali su snajperisti, modularni Oganj M-18, samohodna haubica "Nora" u verziji "Perun". Vidio se i nalet helikoptera Mi-35M i Mi-17V5, iz kog su desantirale specijalne snage, kao nalet lovačkog aviona MiG-29 koji je vršio kontrolu vazdušnog prostora.
 
Bespilotna letelica Ć-95 je vršila izviđanje, a demonstrirana je operacija borbenog traganja i spašavanja oborenog pilota, helikopterima Mi-8 i H-145M.
 
Artiljerijska priprema vršena je samohodnim haubicama 122mm Gvozdika i VBR-ovima Oganj i Tamnava.
 
Helikopteri Mi-35M su dejstvovali vođenim raketama "Ataka", kao i nevođenim raketnim zrnima.
 
Helikopteri Gazela Gama dejstvovali su sa raketama "Maljutka" kao i H-145M sa nevođenim zrnima S-8.
 
Dejstvovali su PVO sistemi "Pancir", tenkovi T-72, BVP M-80, kao i modernizovanih M-80AB1 i M-80AB2 koji su dejstvovali sa "Maljutkama T-5".
 
Neprijateljske položaje su napadali Lazari 3.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )