FOTO: null

Hidroelektrane Zvornik i Bajina Bašta spremne su da opštinama u Srpskoj isplate sav zaostali dug za proteklih dvadeset i šest godine. Zvornik, Višegrad Srebrenica i Rogatica potražuju oko 80 miliona maraka naknade za potopljeno zemljište i sve bi mogle da

Gradonačelnik Zvornika, Zoran Stevanović, kaže da bi sve moglo biti gotovo do kraja godine za kad je najavljeno i rješavanje pitanja međudržavne granice. On i načelnici tri opštine svoju računicu predstavili su na sastanku sa Mladenenom Ivanićem, srpskim čalnom Predsjedništva BiH, koji je sve proslijedio u Beograd.

“Njihovi zahtjevi su jasni i proslijeđeni ka Beogradu, to je u osnovi individualna odluka Srbije, a ne međudržavni sporazum. Vidjećmo, imamo iz Srbije obećanje da će se stare obaveze platiti i da će ovo ostalo ići redovno”, rekao je Ivanić.

Dvije hidroelektrane sporne su jer brane i akumulaciona jezera presjeca linija razgraničenja. Sve se dovodi u vezu sa rješavanjem pitanja granice, a nezvanično, uslov Srbije jeste da BiH odustane od eventualne arbitraže, gdje bi tražila dio vlasništva i električne energije.

Mladen Ivanić tvrdi da pitanje vlasništva nije sporno jer je objekte gradila Srbija, a prijedlog je da joj se posebnim sporazumom omogući nesmetano korišćenje. O svemu će se pričati već početkom decembra za vrijeme posjete trojice članova Predsjedništva Beogradu.

“Srpska strana u Republici Srpskoj je spremna. Vidjećemo jesu li spremni predstavnici Hrvata gospodin Čović mi je rekao da jesu, da ne vide nijedan problem. Vidjećemo da li će biti kod gospodina Izetbegovića spremnosti, a vidim da se tu pravi već neka vrsta odgode i da toga neće biti”, smatra Ivanić.

Iako je Ministar inostranih poslova Igor Crnadak razmjenu teritorija najavio do kraja godine, Ivanić tvrdi da još ništa nije dogovoreno i da će se o svemu tek pričati na sastanku. Načelnici četiri opštine kažu da je Srbija spremna da sav zaostali dug isplati u naredne tri godine, a to bi moglo značajno da izmijeni finansijsku sliku u ovim opštinama.

Za Višegrad to znači tri opštinska budžeta, za Zvornik i Srebrenicu po dva i za Rogaticu jedna. Brojke su kažu nezvanične, jer se radi tek o procjenama stručnjaka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )