FOTO: Nezavisne

Srbija je započela opsežnu diplomatsku inicijativu kako bi sprječila da Priština na Generalnoj skupštini Interpola, koja će se održati u novembru u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, postane članica ove organizacije.

Prema našim informacijama, narednih nedelja svim državama koje su u Interpolu biće upućena pisma sa detaljnim argumentima i činjenicama zašto Kosovo ne treba da postane članica. Predstavnici Srbije u direktnim kontaktima sa kolegama iz najuticajnijih država u Interpolu objašnjavaće naše pozicije u vezi sa južnom pokrajinom.

Beograd će biti i na stalnoj vezi sa Pekingom i Moskvom, koji su i do sada, među ostalim članicama lobirali za to da se tzv. država Kosovo ne primi u ovu organizaciju.

Blokada Prištine bila je tema i razgovora koje je srpski državni vrh u ponedjeljak u Beogradu imao sa šefom Interpola, Meng Hongvejem. On se sastao sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, koji mu je prenio da će akcenat srpskih argumenata biti na rezoluciji Interpola o jasnim smjernicama, procedurama i kriterijumima za članstvo koja kaže da samo država članica UN može da postane član te međunarodne organizacije koja se bavi policijskom saradnjom.

Zahtjev Kosova za članstvo uvršten je u nacrt provizorne agende 87. sjednice Generalne skupštine Interpola, koja će biti održana od 18. do 21. novembra u Dubaiju. Međutim, to nije i garancija da će se države izjašnjavati o prijemu Prištine, jer konačan dnevni red skupštine, neposredno pred početak rada, treba da utvrdi Izvršni komitet, kojim predsjedava Hongvej, koji je iz Kine. Ostalih 12 članova su iz Alžira, Koreje, Rusije, Kanade, Francuske, Belgije, Brazila, Amerike, Moldavije, Singapura, Južne Afrike i Nigerije, od kojih polovina ne priznaje lažnu kosovsku državu.

Eventualni prijem Kosova u Interpol podrazumevao bi opasnost da se protiv velikog broja srpskih policajaca i vojnika koji su učestvovali u protivterorističkim operacijama 1998. i 1999. podižu međunarodne potjernice i da se Srbiji izručuju nalozi da se ti ljudi hapse.

Da eventualno pristupanje tzv. države Kosovo Interpolu ne bi bilo ni u interesu Srbije, ni samog Interpola, smatra i Božidar Spasić, ekspert za bezbjednosna pitanja, koji za "Novosti" ukazuje upravo na opasnost od ovih političkih manipulacija Prištine:

"Opravdan je strah da će zloupotrebiti mehanizme Interpola, jer oni već imaju spremne "crne liste" Srba. Njihove policijske i bezbednosne strukture ne da još nisu spremne da se izdignu iznad političkih diktata, nego nisu sposobne ni da obezbede elementarnu bezbednost, što se pokazalo i prilikom posete Vučića Kosovu. To sada vide i u EU i Kosovo sada "guraju" samo Amerikanci.

Uslov je stolica u UN

Na zasjedanju GS Interpola prošle godine, kada je Kosovo povuklo zahtjev za prijem jer nisu uspeli da obezbijede dovoljnu podršku, donijeta je i rezolucija o jasnim smjernicama, procedurama i kriterijumima za članstvo u toj organizaciji, pa zemlje koje traže prijem od sada moraju da potvrde da ispunjavaju sve "neophodne uslove državnosti". Palestina je, tako, primljena u članstvo, ali, za razliku od Kosova, ona u UN ima status države posmatrača.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )