FOTO: null

Republika Srbija ponovo će pomoći opštine u Republici Srpskoj grantom od pet miliona evra.

Rekao je ovo Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, nakon što je danas u Beogradu razgovarao sa Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske.

"Usaglasili smo da u sledećim opštinama pomognemo u ukupnom iznosu od 5 miliona evra. Ovo je nova tranša pomoći Srbije građanima RS. Reč je o opštinama Prijedor, Novi Grad, Kozarska Dubica, Gradiška, Čelinac, Mrkonjić Grad, Pelagićevo, Bijeljina, Sokolac, Bratunac, Zvornik, Istočna Ilidža, Višegrad, Novo Goražde, Trebinje. Zatim u okviru Federacije BiH pomoć od 500.000 evra za obnovu i izgradnju pravoslavnih hramova", objasnio je on.

Vučić je rekao da je izdvojeno i posebnih milion konvertibilnih maraka za program samozapošljavanja, za razvoj preduzetništva mladih do 35 godina starosti, za programe za podsticaj, pokretanje vlastitog biznisa i preduzeća. 

Dodao je i da ga je Dodik zamolio za pomoć oko sanacije magistralnog puta Gacko – Foča.

"Razmotrićemo to i odluku donijeti u roku od dva mjeseca", rekao je Vučic dodajući da je vrijednost tog projekta 10 miliona evra.

Zahvalio se Dodiku za podršku koju pruža Srbiji, te rekao da su razgovarali o svim temama.

Dodik je istakao da ima velike razloge i lični osjećaj da se zahvali za konkretnu pomoć.

"Možemo obradovati građane u ovim opštinama da stiže pomoć", rekao je Dodik.

Naveo je da su o drugoj tranši pomoći razgovarali prije nove godine.

"Ovu tranšu pomoći inicirao je predsjednik Srbije i bilo bi neprimjerno da ta zahvalanost izostane. Ova sredstva su mogla da odu u opštine na području Srbije ali raduje nas spoznaja da Srbija želi da pomogne Republici Srpskoj", istakao je Dodik.

Da podsjetimo, Vlada Srbije je početkom septembra prošle godine donijela odluku da dodijeli oko 5,5 miliona evra jednokratne finansijske pomoći Republici Srpskoj.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )