FOTO: Nezavisne

Američki portal "Američke vijesti i izvještaji iz svijeta" (US News & World Report) objavio je listu 80 najmoćnijih zemalja na svijetu, na kojoj je Srbija na 52. mjestu, dok je Hrvatska na samom dnu i zauzima 75. poziciju.

Na vrhu liste nalaze se SAD, druga je Rusija, a među prvih deset su još Kina, NJemačka, Velika Britanija, Francuska, Japan, Izrael, Saudijska Arabija i Južna Koreja.

Portal najmoćnijim zemljama smatra one države koje konstantno dominiraju na naslovnim stranama vijesti, preokupiraju kreatore politike i oblikuju globalne ekonomske šablone.

"Spoljna politika i vojni budžet pomno se prate, a najmoćnije zemlje su one za koje, kada nešto obećaju, makar dio međunarodne zajednice vjeruje da će održati obećanje", piše američki portal.

Na listi deset najmoćnijih nije bilo promjena u odnosu na prošlu godinu.

Portal Srbiju opisuje kao malu zemlju u području centralne i jugoistočne Evrope čija istorija evropskih ratova datira još od srednjeg vijeka.

U opisu se navodi da današnja Srbija "odražava dvosmislenosti i kontradiktornosti moderne Evrope".

"Srbija je kulturološki bogata i uporedo ekonomski razvijena i vođena regionalnim rivalstvima i etničkim tenzijama", piše američki portal.  

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )